Туристическият сайт Kayak стартира услуга, която да помогне на търсещите най-подходящото и евтино време за пътуване до избраната от тях дестинация по Коледа и Нова година.

При създаването й са анализирани повече от 8000 маршрута в световен мащаб и са използвани исторически данни, специфични за празничния сезон.

На базата на това проучване сайтът определя най-доброто време за резервиране на полет на най-достъпната цена. В някои от случаите сумата е по-ниска с 40 процента.

Като използва прогнозни данни и лесни за разчитане ценови графики, инструментът позволява на пътниците да сравняват цените всеки ден, за да намерят най-оптималните за бюджета им дати за пътуване.

Той също така разкрива колко дни предварително трябва да се резервират билети, за да бъдат на най-добрите цени.

Новата услуга се използва лесно и единственото, което е необходимо, е да бъде въведена желаната дестинация и период на пътуване, за бъде получена персонализирана препоръка.

Според Kayak, ако планирате например четиридневно пътуване от Лондон до Брюксел по Коледа, най-доброто време за пътуване би било на Бъдни вечер с връщане на 27 декември.

Експертите на Kayak препоръчват полетите (независимо за какъв период) да бъдат резервирани 52 дни предварително, за да получите възможно най-ниски цени, използвайки  статистика от 2022 г., според която това спестява поне 13 процента.

Онези, които търсят слънчева и топла дестинация, все още имат достатъчно време да резервират изгодни полети до Банкок, Тайланд, тъй като най-добрите оферти могат да бъдат намерени 21 дни преди пътуването с възможно спестяване до 40 процента от разходите за билети.

Най-доброто време за 14-дневно пътуване до Банкок е от 12 декември и връщане на Коледа.

На пропусналите възможността за резервация на най-добрите оферти, Kayak препоръчва да включат известия за цените, за да ги проследяват и да открият онази, която им се струва най-бюджетна.

Kayak вече пусна и нова услуга за откриване на евтини петзвездни хотели по целия свят. Той разкрива "къде пътешествениците могат да се насладят на луксозен престой за по-малко пари" по целия свят - с цени за петзвездни хотелски стаи, започващи от само 103 евро на вечер, обобщава Daily Mail.