Лятото наближава, а за тези, които нямат търпение да стигнат до плажовете, може да започне още през май, когато отварят първите хотели по Българското Черноморие.

През последния месец станаха ясни редица правила, които ще важат по плажовете това лято и пъзелът е почти подреден. Ако сте решили да почивате на море в България, вижте какво можете да очаквате.

По-големи плажни барове и до двама души на един чадър

Заради изискванията за спазване на дистанция, плажните барове това лято ще могат да заемат по-голяма площ на плажната ивица. Остава изискването разстоянието между хората, дори и на открито на плажа, да е минимум 1,5 м.

Разстоянието между чадърите, разположени на плажа, трябва да е минимум 4,5 м, като се допуска под един чадър да плажуват до двама души или ако са повече - да са членове на едно семейство.

Няма да има карантиниране на цели хотели

При откриване на случай на болен от Covid-19 сред гостите на хотел, гостът ще бъде изолиран в специална стая, където ще остане до пристигане на медицински екипи, предвиждат правилата, които Министерството на туризма обяви още в средата на март. След това ще се извършва пълна дезинфекция на използваната от него стая, а карантиниране на цели хотели не се предвижда. 

Ще има ли безплатни чадъри и шезлонги това лято?

Една от големите въпросителни около морето в България това лято, е дали чадърите и шезлонгите ще са отново безплатни.

Руските медии още през март напомниха, че миналата година сянката и лежанката на българските плажове са били безплатни. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поискаха промяна на правилата за концесия, така че чадърите и шезлонгите на плажа да бъдат безплатни, както в много европейски държави. С подобно предложение излезе и министърът на туризма в началото на март.

Обсъждат се и варианти намалението на цените на чадърите и шезлонгите да е по желание на концесионера и ако той намали цените, да плаща по-малко концесионно задължение.

Възможностите са много, предстои да бъде взето решение.

Ваксиниране на персонала

Някои хотели и курорти вече обявиха, че ще ваксинират целия си персонал преди началото на туристическия сезон за максимална сигурност както на почиващите, така и на служителите.