Великобритания се смята за най-красивата страна в света, ако попитате британците, които живеят на острова, пише CNN. Въпреки проблемният климат, постоянните дъждове и пренаселването на големите градове, туристите не спираха да идват в страната.

За съжаление се оказва, че Великобритания е спряла, ако питате лейбъристката партия, която го заяви на изборите през юни, тази година. И има причина за това твърдение, миналата година, когато ограниченията на пандемията официално паднаха, ЕС започна да отбелязва рекорди в туризма. Великобритания няма този късмет и все още не се е възстановила. Повече от 41 милиона души влизат във Великобритания през 2019 г. През 2023 г. страната е посетена от 37.68 милиона души - спадът е 7.3%.

Единствената друга страна със спад на туристите е Люксембург, която отчита понижение от 0.1%.

Бавното възстановяване идва със сериозни проблеми и често се стига до тежки удари и още повече проблеми на туристическия бранш. Достатъчно е да обърнете внимание на редовните транспортни стачки, както на летища, така и на железници.

Плажовете на Великобритания, които често се промъкват между повечето популярни дестинации, сега са разрушени от отпадните води на страната. Предлагането на безмитни стоки в страната е официално приключило, а що се отнася до гостите от ЕС, те трябва да извадят виза, ако искат да посещават тази страна.

През февруари, тази година, Риши Сунак призна, че страната започва да потъва в управлението на мафията, но още по-страшното е, че нападенията с ножове в Лондон са се повишили с 20%.

Плановете на лейбъристите са обвързани с промяна, подобряване на условията за пътуване, изграждане на по-добри условия и дори запълване на дупки, но има един проблем - това е план, който ще се преследва в следващите 10 години.

Съществуват дори сериозни разминавания в туристическите агенции. От една страна се потвърждава факта, че самите британци отиват в Европа, докато други все пак се радват на американското присъствие, което помага за излизането от туристическата криза.

Хората в бранша искат повече реклама и инвестиция, защото страната няма нужда от инфраструктура, фокусът трябва да се насочи към рекламата.

И не на последно място ще открием, че Брекзит изигра една особено жестока роля. През 2019 г. броят на туристите пада с близо 4% и това не е чак толкова страшно, но когато закупуването на стоки започна да се обмитява, търговците по главните булеварди на Лондон признават, че оборота им пада с 19%.

Подобни ефекти не се наблюдават другаде. Великобритания има нужда от сериозни промени, ако има нужда от туристи през следващите години, но на този етап се наблюдават само големи планове, но не и действия по темата.