Една от емблемите на Благоевград е часовниковата кула, която години наред е отброявала всеки кръгъл час с камбанен звън. Днес паметникът на културата е затворен за туристи и хората могат да му се полюбуват само отвън. Причината е изключително редкият часовник механизъм, който лесно може да бъде повреден от недоброжелатели.

Часовниковата кула е построена преди повече от 150 години от местни зидари. Сградата е внушителна с размерите си - цели 17 метра е и се извисява на града, сякаш го закриля.

"Спецификата на архитектурата е, че тя е изградена като бойна кула от каменна зидария, която в горната си част, където се намира самият часовников механизъм е с дървен кьошк и завършва с островръх свод", разказва историкът д-р Елена Александрова пред БНТ.

През епохата на Възраждането построяването на подобен тип кули е било символ на богатството на местните жители. Място, на което е изградена в Благоевград, също не е случайно. В близост е била баня с минерална вода и всеки дошъл е чувал камбанния звън.

"С необходимостта на пазара, на градската чаршия, където са занаятчийските работилници и малките дюкянчета, да се регламентира лоялна конкуренция. Тоест работният ден за всички да започва и да завършва в едно и също време. И това време да бъде ознаменувано със звън на камбаната от часовниковата кула", допълва историкът.

Часовниковият механизъм е истински шедьовър за времето си, защото с точност и прецизност отброява всяка секунда.

Снимка: БНТ