Забавно, екологично и все по-популярно - велобусът в Барселона или "бисибус", както е известна схемата на местно ниво, позволява на стотици деца да карат безопасно до училище под конвой, превземайки цели улици във втория по големина град в Испания, предаде Ройтерс.

Гражданският проект, вдъхновен от подобни схеми в шотландския град Глазгоу и Портланд в САЩ, и осъществен с подкрепата на Градския съвет на Барселона, стартира през 2021 г. с един маршрут. Сега вече те са 15.

Осемгодишната Лена Ксиринакс всеки петък поема по един от тях заедно с баща си, който е един от доброволците, гарантиращи безопасността на децата на пътя.

Снимка: БТА

"Тя се събужда с радост. Мога да го използвам като извинение всеки ден, за да скача от леглото", казва Пабло Ксиринакс. Маршрутът, по който се придвижва Лена, започва в 8.30 сутринта и покрива 2,5 километра за 25 минути, като от понеделник до петък оставя деца в три училища по пътя. Не всички маршрути работят ежедневно.

Безопасността по пътищата се осигурява от полицейски ескорт и бдителни родители като Пабло Ксиринакс. Бащата на Лена е един от 80-те родители доброволци в града, които се присъединяват към конвоя, допълва БТА.

Организаторите изчисляват, че над 700 души са се присъединили към различните маршрути през учебната 2020-21 г., което се равнява на около 15 000 пътувания до различни училища в Барселона за това време.

Проектът за велобус има за цел да насърчи и по-дългосрочни навици за устойчив транспорт сред потребителите, казва Жорди Хони-Розес, изследовател от Института за екологични науки и технологии към Автономния университет на Барселона.