Княжество Силенд в близо до брега на британската провинция Съфолк е най-малката държава в света, наброяваща едва 22 жители, но тя си има кралско семейство, своя валута и дори и футболен отбор, пише австралийският сайт, цитиран от БТА

Мини-държавата е разположена навътре в морето на 10 километра от брега и на външен вид напомня нефтена платформа.

Но всъщност това е изоставена крепост от Втората световна война и представлява две цилиндрични бетонни кули, съединени с желязна платформа. Сийленд обяви независимост от Великобритания през 1967 година.

Историята на държавицата започва тогава, когато британският майор Пади Рой Бейтс изгонва от платформата пиратска радиостанция с намерението да започне излъчване на легална медия - Радио Есекс.

След окупацията военният започва да гради Силенд като национална държава. За целта Бейтс написва национална конституция и определя и други национални символи.

Въпреки че не е призната като държава, семейството на Бейтс започва да управлява платформата, като си дават и кралски звания - Принц Рой и принцеса Джоан (и двамата вече покойници), определиха за наследник на престола сина си, Негово кралско височество принц Майкъл. Той е държавен глава на Силенд.

Туристите могат да спомогнат за растежа на местната икономика, като си закупят както сувенири от Силенд от онлайн магазин, така и кралски титли. За 360 долара може да станете граф или графиня на Сийленд - а лорд или лейди - за 52.

Можете да си закупите и 30 квадратни сантиметра от форта само за 32 долара.

През октомври 2011 година Рой Бейтс се спомина на 92-годишна възраст и короната унаследи сина му, 63-годишният Майкъл.

Той живее на Силенд със семейството си и приятели. Футболният отбор на платформата е носи гръмкото име "Силенд олстарс".