Пребиваването на Луната е цел за човечеството, но с какво ще се храним, когато стигнем там? Пастата и протеиновите блокчета, направени от нищото, са самото начало. Да, правилно го прочетохте.

Международната космическа станция, проектирана да обикаля в орбита в продължение на 15 години, сега навършва 26 години в Космоса. И скоро ще бъде заменена.

Космическата треска приближава с ракетна скорост, а през следващите две години НАСА планира да изпрати астронавти на Луната чрез своята програма "Артемис".

Учените сериозно обмислят възможността за повече пилотирани мисии в Космоса. Това включва и разпространението на туристически проекти, които изстрелват хората, с дебели портфейли, до границата с необятното. И наистина трябва да си богат, за да се "докопаш" до необичайно пътуване. Едночасовото пътешествие е на цена от 450 000 долара.

И възниква въпроса за храната, когато пребиваването е по-продължително.

"Храната е нещо, което поддържа разума на астронавтите. Добрата храна, съдържаща голямо разнообразие от полезните за организма вещества, съобразена с нуждите на отделните астронавти, е от решаващо значение за една успешна мисия в дълбокия космос. Мисля, че хората подценяват колко важно е това", коментира д-р Соня Брунгс, заместник-ръководител по операциите на астронавтите в Европейската космическа агенция, цитирана от ВВС.

В момента астронавтите получават малки торбички с храна, съдържащи готови ястия. Тези ястия се приготвят от специализирани компании за производство на храни и след това се сушат чрез замразяване, дехидратация или термостабилизация. Астронавтите добавят вода, за да затоплят или охлаждат ястията.

Позволено им е да носят със себе си храна, която им напомня за дома, като тя също трябва да бъде внимателно формулирана и термостабилизирана.

Категорични забрани, когато става въпрос за храната

Всичко, което може да се превърне в трохи, като хляб, не може да бъде консумирано в Космоса. Причината е, че трохите могат лесно да се пренесат във въздуха, защото средата е с ниска или нулева гравитация, което означава, че могат да бъдат вдишани или да попаднат в жизненоважно оборудване.

Солта е ограничена, поради факта, че тялото съхранява натрий по различен начин в пространството, може да доведе до ускорена остеопороза.

Алкохолът също не е разрешен, тъй като влияе на кондицията на астронавтите, но и засяга системата за рециклиране на отпадъчни води в станцията.

"Новостта също е голям проблем. На астронавтите, които са в космоса само за шест месеца, им липсват хрупкавостта и текстурата. Наистина е важно за психическото благополучие да има разнообразие от текстури, особено по време на мисии в дълбокия Космос", пояснява още Брунгс.

Храната, създадена от нищото

През 2021 г., НАСА стартира "Deep Space Food Challenge", за да открие нови начини за създаване на храна в Космоса с ограничени ресурси, произвеждащи минимални отпадъци. Но същевременно трябва да осигурява безопасна, питателна и вкусна храна.

"Solar Foods", базирана в Хелзинки, е една от осемте компании, достигнали финалната фаза на предизвикателството. Тяхната забележителна концепция е използване на космически отпадъци за създаване на протеин.

"Ние правим храна от нищото, съвсем буквално", казва Арту Луканен, старши вицепрезидент на "Solar Foods" по Космоса и отбраната.

Снимка: Solar Foods

Компанията откри ядлив микроб, който расте, като се храни със смес от въглероден диоксид, водород и кислород. Резултатът е източник на протеин от бактерии.

Протеинът може да се превърне в паста или прах и да смеси с набор от вкусове или текстури, за да се създадат различни видове питателна храна, като паста, протеинови блокчета, алтернативни меса и дори заместител на яйца.

"Започнахме да мислим за такава храна, защото във всяко космическо местообитание имате на разположение два ключови отпадъчни газове: водород и въглероден диоксид. Така че това, за което говорим тук, наистина не е просто технология за производство на храни за космоса, а нещо, което ще бъде неразделна част от контрола на околната среда и системата за поддържане на живота", разказва още вицепрезидентът.

Но не можем само на изкуствено създадени храни...

Прясната храна също е приоритет. Витаминните таблетки винаги са от полза, но астронавтите се нуждаят и от пресни продукти. Затова продължават експериментите как да се отглеждат зеленчуци в тази уникална среда, с нулева гравитация и никаква слънчева светлина.

Международната космическа станция разполага със собствена малка зеленчукова градина на борда, известна като "Veggie", където астронавтите изучават растежа на растенията в микрогравитация.

Връщаме се обратно на Земята, където "Interstellar Lab" на остров Мерит, Флорида, разработи модулна биорегенеративна система за производство на микрозеленчуци, зеленчуци, гъби и дори насекоми. Компанията е и финалист, в предизвикателството за космическа храна на НАСА, заедно с "Enigma of the Cosmos", намираща се в Мелбърн, Австралия. Тя също работи върху начин за ефективно отглеждане на микрозелени зеленчуци в пространството.

Доста вероятно е, бъдещето на космическата храна да включва гъби. Много предприятия работят по тяхното приспособяване в Космоса. Сред тях са и швейцарците от "Mycorena", които разработиха система, използваща комбинация от микроводорасли и гъби за производството на микопротеин. Това е вид протеин, който идва от гъби, често използвани в алтернативни месни продукти.

"Гъбите са много гъвкав продукт. Може да расте на различни субстрати, расте бързо и можете да проектирате малка и ефективна система, способна да произвежда достатъчно храна за екипажа. Освен това е много здрава, устойчива на радиация и лесна за съхранение и транспортиране", обяснява Карлос Отеро, който работи в екипа за научноизследователска и развойна дейност в "Mycorena".

Допълнителна полза е, че техният протеинов източник съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими на човешкото тяло, за да функционира.

Петзвезден ресторант на космически кораб

С нарастването на възможностите за частните компании да се включат в космическата надпревара, нарастват и възможностите за частни готвачи. Главният готвач Расмус Мунк е сред многото, готови за излитане.

Мунк наскоро обяви партньорство със "SpaceVIP", за да осигури завладяващо изживяване, с похапване, на частния космически кораб "Neptune" на "Space Perspective". А цената за шестчасовото преживяване е 495 000 долара. На човек, разбира се.

Ако работи в Космоса - ще работи и на Земята.

Всички тези разработки ще допринесат и за създаването на усъвършенствани хранителни системи, които ще бъдат от полза за нас на Земята. Те ще разкрият нови пътища за производство на храна в екстремни среди и райони с оскъдни ресурси.

"Ние сме изправени пред големи предизвикателства, когато става въпрос за изменението на климата. Особено по отношение на сушите, които влияят върху нашите възможности за производство на храни. Космосът поставя възможностите ни на краен тест, при който използваме ресурсите, които се считат за отпадъци от други дейности, за да ги превърнем в продукт с добавена стойност. Това е философията на кръговата икономика", заявява Арту Луканен.

Третата фаза на "Deep Space Food Challenge" е в ход това лято и има за цел да тества допълнително как тези проекти могат да проработят в космически условия. Това е нещо, което трябва да се следи внимателно, въпреки че е почти сигурно, че тези нови храни ще формират част от хранителния профил на астронавтите в Космоса. Също така изглежда, че ще повлияят на начина, по който се храним и на Земята, в бъдеще.

ИЗБРАНО