Италия отвори границите си за туристи, като в средата на май отмени задължителната 5-дневна карантина за гражданите на ЕС. Ако искате да сте сред първите, които ще се върнат на любимия Ботуш, ето какво трябва да знаете за придвижването до и в страната.

Изисквания за влизане в Италия

Влизането в Италия става с отрицателен PCR или бърз антигенен тест, направени не повече от 48 час апреди пристигане на границата.

Движение вътре в страната

Движението между отделните области е възможно, но се регулира от система от обозначения с цветове. Трябва да следите с кой цвят са отбелязани областите, в които планирате да пътувате. Движението между жълти зони е свободно, но ако искате да се придвижите между оранжеви или червени области, ще ви трябва един от следните документи: 1) сертификат за ваксинация от последните шест месеца 2) медицински документ, че сте прекарали ковид-19 през последните шест месеца или 3) отрицателен тест от последните 48 часа.

Към момента само Вал Д'Аоста е оранжева зона, всички други са жълти, което означава, че свободно може да се пътува между тях.

Вечерен час

В страната е в сила вечерен час от 23 до 5 часа. На 7 юни той ще бъде изместен с един час и ще можете да сте навън до полунощ.

Очаква се на 21 юни вечерният час да бъде отменен.

Забавления

Музеите и галериите са отворени в жълтите зони, но се изисква резервация (проверете сайта на търсения от вас музей).

Ресторантите и кафенетата в жълтите зони са отворени на открито и могат да сервират само обяд и вечеря. Максимум четирима души могат да седят на една маса (повече, ако всички сте членове на едно домакинство). От 1 юни заведенията ще могат да сервират храна и на закрито.

Моловете работят само през работни дни, очаква се да отворят врати и през уикендите от 22 май.

Увеселителните паркове може да отворят от 15 юни.

Басейните на закрито и спа центровете ще могат да отворят чак след 1 юли.