След като преди дни световните медии разпространиха новината, че Бил Гейтс иска да купи група острови в Гърция, Петалии - името на групата от десет островчета, стана много търсено в Гугъл. Доскоро почти никой не беше чувал за Петалиите и фактът, че милиардерът е готов да даде 26 милиона евро, за да стане техен собственик, може на пръв поглед да изглежда учудващ. Но не и чак толкова, когато видим какво има там. 

Малката островна група се намира в южната част на залива на остров Евбея и нито един от островите не е населен.

За сметка на това заливът и разхвърляните в него парчета суша напомнят на тропически рай, случайно попаднал в в Егейско море. Тук дивата природа и недокоснатата красота на пясъчните плажове и ниските, покрити с дървета възвишения са в съвършен баланс с прозрачната и по карибски синя вода, която ги заобикаля.

Скалистото дъно е покана за гмуркане и през последните години е редовна дестинация за почиващите на остров Евбея (Евия).

Плажовете на архипелага са покрити със златист пясък и са скрити в тихи заливчета.

Миналото на Петалиите

По време на османската власт островите са имали необикновена съдба - там е бил настанен харемът на прочутия османски военачалник Омер Паша. В началото на 19-и век гръцката държава дава островната група на руския император Николай Първи като благодарност за помощта на Русия в освобождаването на Гърция. През 1867 г. наследникът на Николай I - Александър II, подарява островната група на Олга Константиновна по повод сватбата й с гръцкия крал Георгиос I, който по-късно продава островите на гръцки собственик на кораби.

През 2019 г. островите за пръв път влязоха в новините, когато част от тях - Трагониси и Херониси, бяха обявени на търг от гръцката банка "Алфа", заради неплатени задължения към нея от над 1 милион евро от собственика им, Марис Емперикос, собственик на кораби.

Снимка: iStock by Getty Images

Сред прочутите собственици на част от островите (около 200 акра) през годините са и двете деца на Пикасо, Клод и Палома.

Само три от островите досега са използвани за луксозни убежища от своите собственици, като на тях има постройки - достолепни семейни вили, издигащи се сред тропическата красота, но нищо прекалено или в холивудски стил. Достъпът до тези три острова от години е забранен, тъй като са частна собственост, но любопитните туристи могат да ги разглеждат от плаващи в залива лодки, както и свободно да акостират на останалите седем острова, които са ненаселени.