С наближаването на лятото мечтите за пясък между пръстите, топла морска вода, вечеря в крайбрежни ресторантчета и чаши изстудено вино по залез стават все по-натрапчиви. 

Това е чудесно - умът и тялото ви напомнят, че имат нужда от заслужена почивка, а за вас остава само да изберете дестинацията. 

Гърция е любима лятна посока за много българи, но страната е голяма, а островите ѝ са неизброими.

Затова сме ви подготвили малък "пищов" - списък на десет разкошни гръцки острова. Всеки от тях ще привлече ценителите на различни неща - храната, необикновените гледки, историята, нощния живот или усещането за блажено спокойствие. 

Разгледайте островите в галерия ТУК >>>  

Сифнос: заради храната

Остров Сифнос

Снимка: iStock by Getty Images

С годините Сифнос, част от Цикладите, малко по малко придобива славата на магнит за почитателите на добрата храна. Тук се събират шеф готвачи и смели експериментатори, които превръщат кухните на ресторантите си в истински лаборатории, в които търсят съвършените комбинации и аромати, забъркват традиционно и новаторско и са готови винаги да изненадат посетителите си със съдържанието на чиниите.

А най-хубавото е, че въпреки нарастващата си слава на цикладска кулинарна столица, Сифнос успява (поне засега) да се опази от лятнатата туристическа лудост по други свои съседи като Миконос и Санторини.

Алонисос: ако искате еко почивка

Остров Алонисос

Снимка: iStock by Getty Images

Ако за вас е важно всяка част от живота ви, включително и пътуването, да са белязани от грижа за планетата и хората, Алонисос е вашата дестинация това лято. Общината на острова стана първата в Гърция, която през 2015 г. забрани употребата на найлонови торбички. Край бреговете му живее една от последните в света значими популации на тюлена монах.

В района на Алонисос се намира и най-големият морски природен парк в Средиземно море - "Алонисос". Благодарение на това тук ще плувате в едни от най-чистите, най-прозрачните води в Гърция.

Милос: заради цветните гаражи за лодки

Цветните гаражи за лодки на остров Милос

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Милос е известен с цветните си селца и плажовете си, но ако искате да видите нещо наистина уникално това лято, отправете се към естественото пристанище Мандракия и селцата Клима и Фиропотамос, където ще видите цветните гаражи за лодки, известни като "сирма".

Някога рибарските къщи били така издигани, че почти да се сливат с формите на пейзажа - но не и с цветовете му. Всичко трябвало да е контрастно и радващо душата на прибиращия се у дома си рибар.

Амулиани: ако искате да сте наблизо

Остров Амулиани

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Няколко малки плажа, плажни барове, каяци и водни колела под наем, чиста вода и ферибот на всеки 15 минути, който за още 15 минути ви отвежда до континентална Гърция - какво друго можете да искате от лятната си почивка в Гърция?

Амулиани е перфектният остров за тези, които искат по-малко път и повече време за почивка.

Свети Ахил: заради гроба на цар Самуил

На остров Свети Ахил е открит гробът на цар Самуил

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

За да стигнете до този остров, нямате нужда от ферибот, нито дори да прекосявате море. Намира се във водите на Малкото Преспанско езеро, близо до границата на Гърция с Албания и Северна Македония.

Остров Свети Ахил е див, красив, с невероятни панорами, разкриващи се от високите му места, но причината, заради която го посещават най-много българи, е фактът, че тук, в базиликата "Свети Ахил" е открит саркофаг, в който се предполага, че са били положени останките на цар Самуил.

До острова се стига по метален мост, а в района на Преспанските езера можете да плавате с лодка, да видите много птици, сред които и любимците на туристите - пеликани.

Санторини: заради залеза в Ия

Остров Санторини

Снимка: iStock by Getty Images

Гърция има много острови, но Санторини е най-посещаваният, най-разпознаваемият и най-любим на туристите. Независимо дали това за вас е причина да го посетите или да го избягвате, истината е, че си струва поне веднъж да акостирате тук и да се насладите на гледките на белите къщи, яркосините кубета и легендарните залези.

През годините гледката към залязващото слънце в селцето Ия се е сдобила с легендарен статут и всяка вечер там се събират хиляди туристи, които гледат, снимат и аплодират слънцето, докато се скрива зад хоризонта.

Иос: заради нощния живот

Остров Иос

Снимка: iStock by Getty Images

През деня Иос е поредният цикладски остров с бели къщи и тюркоазена вода, която мие плажовете, но след залез се превръща в една от най-разюзданите островни парти столици на Гърция.

Главният град Хора с многобройните си клубове е сърцето на нощното забавление. Във въздуха се носи ритъмът на всякакви стилове от EDM до традиционна гръцка музика, рок и джаз. Усещането за парти е осезаемо навсякъде - не само в дискотеките, но и по улиците на града, където хората се събират и се забавляват, без да имат нужда от специално място.

Лефкада: ако искате да прескочите ферибота

Ако обичате острови, но не обичате плаването с ферибот, изберете Лефкада. Той е четвъртият по големина от Йонийските острови, намира се между Корфу и Кефалония и е свързан със сушата чрез мост.

Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната му част. Лефкада е покрита със зеленина, релефът е планински. Плажовете са с пясък и ситни камъчета, а във вътрешността на острова има много извори и водопади като 17-метровия Димосари край Нидри.

Андрос: заради фара, който се държи на магия

Остров Андрос

Снимка: iStock by Getty Images

Единственият в Европа фар, построен на скала в морето се намира в Гърция - край бреговете на остров Андрос. Фарът е висок 7 м и дори си има изсечени в скалата стълби, по които някога до него е стигал пазачът му.

Самият остров е постигнал съвършен баланс между живописна природа и космополитен дух. За разлика от съседите си Санторини и Миконос, Андрос успява да остане встрани от масовия туризъм. Има красиви рибарски села, пещера и разкошни плажове.

Фолегандрос: ако искате спокойствие и прочут съсед

Остров Фолегандрос

Снимка: iStock by Getty Images

Още един съсед на Санторини намира място в този списък - разположен на хвърлей от него се намира красивият Фолегандрос. Пейзажите тук са в контрастни тонове - бежаво-кафявото на хълмовете, брулени от сухия летен вятър мелтеми; на този фон тук-там проблясват на слънцето скупчени ослепително бели къщи, а долу е тюркоазеното синьо на Егейско море.

Плажовете на острова са разхвърляни по крайбрежието, като оформят малки пясъчни полумесеци измежду назъбените скали, в които се разбиват вълните. Тук-там има по някой плажен бар или ресторант, но нищо не е претрупано или пренаселено.

ВЕЧЕ ВИ СЕ ХОДИ НА ПОЧИВКА? РАЗГЛЕДАЙТЕ АКТУАЛНИ ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА В ГЪРЦИЯ ТУК >>>