Скоро след като Мария Роса Санчес съобщила на съседката си, че е дала пода наем покрива на сграда в Тенерифе като къмпинг в "Еърбиенби" (Airbnb), полицейски служители провели утринна акция, а местните власти започнали разследване, предаде Ройтерс.

Затварянето на къмпинга, който предлага палатки за 12 евро на нощ, е само прелюдия към нова твърда линия по отношение на нелегалните краткосрочни наеми на Канарските острови, където обявите в платформи като  Airbnb и Booking са нараснали неимоверно.

Проектозаконът, който се очаква да бъде приет тази година, затяга правилата за краткосрочните наеми след оплаквания на местни жители за цените на жилищaта и от хотелите, сблъскващи се с данъци и правила за устойчиво развитие, които не засягат платформите за краткосрочни наеми.

Властите навсякъде по света имат подобни проблеми. Канада, Австралия и Италия са сред страните, които затегнаха правилата за краткосрочните наеми, за да защитят местните общности

Шефът на Туристическата служба на Канарските острови Йесика де Леон заяви пред Ройтерс, че подкрепата на 35 инспектори на острова е от ключово значение за успеха на новите правила.

"Ще дадем правомощия на полицията, така че да могат да действат, когато бъде засечено измамническо поведение в домовете", каза тя, добавяйки, че в плана могат да бъдат включени 1300 души, което би означавало да бъдат включени всички полицейски сили на острова.

Новопостроените сгради няма да могат да бъдат отдавани за краткосрочни наеми, а собствениците на имоти с разрешително ще имат пет години, за да спазят изискванията, които включват и разрешение от съседите, според проектозакон.

"Първата стъпка е да удържим растежа, втората - да изчистим съществуващите оферти", заяви туристическият директор на Канарските острови Мигел Родригес.

Други части на Испания вече приеха подобни закони, но без такъв акцент върху правоприлагането, припомня Ройтерс. Работещите 70 инспектора в Барселона понякога са придружени от полицаи, според пресслужбата на кмета, докато в региона на Мадрид има едва осем инспектора за краткосрочни наеми, а 65-те служители, издаващи разрешителни нямат подкрепата на полицията, казаха техни представители.