Това съобщи за БТА дядо Сионий, викарий на видинския владика Дометиан. На 6 декември Видинската света митрополия за първи път ще изнесе извън стените на хранилищата си уникалното старинно кандило.

137-годишното кандило представлява филигранна изработка от сребро. Изработено е във формата на кораб и е подарено на църквата "Света Петка" през 1872 година от видинския златарски еснаф, сочат архивите на църквата. По-късно то е преместено в църквата "Свети Панталеймон" в дунавския град. Видинските златари, които в края на деветнадесети век са едни от най-добрите в страната, са подарили на църквата общо три сребърни кандила във формата на кораб, разказва дядо Сионий. През годините две от тях са изчезнали и до днес в митрополията се съхранява само едното.

Във Видинския държавен архив се пазят снимки на кандилата. Във филигранното кандило и днес ясно личат имената на седем богати видински фамилии - дарители. Имената са изписани върху специални сребърни фрагменти, разположени по четири на всяка от страните. Част от имената на дарителите на кандилото се откриват в съхранените и до наши дни архиви на видинския златарски еснаф, както и в различните протоколни книги на църковните настоятелства на видинските църкви.