Къща, проектирана от архитекта Адолф Лус през 30-те години на миналия век, ще бъде построена в Прага, съобщи ДПА, позовавайки се на представител на Чешкия национален технически музей, пише БТА.

Лус, който е роден в чешкия град Бърно през 1870 г. и е починал близо до Виена през 1933 г., е считан за важен родоначалник на модернизма в архитектурата.

Конструкцията, смятана за последната къща, проектирана от Лус, представлява дървена сграда с плосък покрив под формата на куб, боядисан в зелено. Интериорът е оформен по начин, типичен за Лус - височината на тавана варира от стая до стая в зависимост от нейната функция.

Сграда в Прага на великия архитект Адолф Лус

Снимка: prague.eu

Проектът е идеален пример за енергийно ефективна къща, обясни директорът на Чешкия национален технически музей Карел Ксандър.

Строежът на къщата, проектирана от Лус през 1932 г., ще започне днес и се очаква да бъде завършен до началото на следващата година. Студентите по архитектура от Чешкото висше техническо училище в Прага участваха в планирането на строителния проект през образователната си програма.

Сградата ще бъде използвана за изложби.