Това заяви в интервю за БТА уредникът в отдел "Етнография" към Русенския исторически музей Искра Тодорова.

Не са малко и градските легенди, които пази красивата къща, наричана още Музей на градското всекидневие. Русенци вярват, че който я посети ще има късмет в любовта.
"Къщата на Калиопа е един от знаковите топоси в града.
Ореолът й е свързан с легендата за красивата Калиопа и Мидхат паша, с интересния интериор, показващ богатите русенски къщи от края на 19-ти и началото на 20-ти век, с оригинални мебели и не на последно място с уникалните стенописи", казва Тодорова.

Любовната приказка за Мидхат паша и Калиопа

Къщата на Калиопа се свързва с времето на Мидхат паша, който идва в Русе като валия на Дунавския вилает през 1864 г. Като вероятни години на построяването й се считат 1864-1865 г. Според легендата Мидхат паша я строи за жената, която е привлякла интереса му. Влюбил се силно в нея и искал да й направи голям подарък. 

Вижте снимки >>>


Мидхат паша поръчал на български майстор от село Борисово да построи къщата по негови указания. Когато тя била готова, се оказало, че жената вече била омъжена за друг.

"Мидхат паша все пак искал да й я подари. Затова измислил елегантен начин, така че тя да получи къщата без да скандализира обществото - и тогава, а и сега не е уместно да подариш такъв голям подарък на чужда съпруга", разказва Тодорова.

Така организирал турнир за красивите дами от хайлайфа на Русе. Те трябвало да стрелят по гълъби, като победителката в надпреварата ще получи за награда къщата. Мидхат паша уредил Калиопа да спечели турнира. Според легендата заръчал пушките на останалите дами да бъдат заредени с халосни патрони. Само на Калиопа куршумите били истински. За да е двойно подсигурен, заповядал на най-добрия стрелец от турския гарнизон да стреля заедно с нея от скришно ъгълче. Така Калиопа спечелила турнира и получила къщата като награда.

През 1881 г. къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров - виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград, търновчанин по рождение. Той сключва договор за покупко-продажба с Катерина Калиш, съпруга на пруския консул Морис Калиш. Това е и най-ранният документ за къщата, като музеят в Русе притежава копие от договора.

По покана на Камбуров през 1886 г. от Букурещ в крайдунавския град идва австрийският живописец Карл де Шауерсберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както било модерно по това време. Те са запазени и сега.

Тодорова разказва още, че според една от версиите на легендата - жената, в която бил влюбен Мидхат паша, е всъщност съпругата на пруския консул, а Калиопа бил прякор. Това обаче са само догадки.

Музейният специалист обяснява, че Камбуров е борец за църковна независимост. Заради проблеми с турската власт му се налага да емигрира. Заминава за Англия, където живее 10 години. Камбуров се връща в родината си след Освобождението на България.