Между 3 и 5 декември в кино "Люмиер" ще се състои 19-ото издание на фестивала за приключенско кино, туризъм и активен начин на живот "Дни на предизвикателствата". За пореден път на прага на зимата среща ще си дадат планинари, атлети, пътешественици, любители на активностите на открито, екстремни спортисти, природозащитници и всички, които са в плен на магията на вечните върхове и големите простори.

Тази година за "Дните" от чужбина ще пристигнат четирима специални гости, белязали развитието на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски в световен мащаб. До немската легенда в скоростното и биг уол катерене и носител на "Златен пикел" 2001 Томас Хубер ще застанат френските оператори, алпинисти и кинопродуценти Бертран Делапиер и Тибо Катлен. Дамската следа в алпинизма ще бъде представена от австрийката Герлинде Калтенбрунер - първата жена изкачила 14 х 8000 без употреба на кислород и без помощ от носачи.

Снимка: PR

Погледът навън ще ни дадат и над 10 филмови премиери късометражно и пълнометражно документално кино, покриващи целия спектър на приключенията от Северния ледовит океан до Антарктида и от Боливия през Алпите до Хималаите в HD качество на големия екран в кино "Люмиер". В програмата ще открием знакови ленти на канадската компания Sherpas Cinema, на британския перфекционист Алистър Лий, филми проследяващи развитието на леденото и боулдър катерене от 70-те години до днес, слаклайн и малко от духа на Игрите в Париж 2024. Очаква ни и разтърсващ индийски филм за хималайски ултра маратон, преминаващ през поднебесните превали на Гарвалските Хималаи, а цели две заглавия ще ни потопят в поезията на една от най-романтичните двойки в катеренето Арно Пети и Стефани Боде. В тази пъстра палитра намира място и филм, с който ще бъдат почетени 25-годишните усилия на "За Земята" за почистване на българските планини.

За прекосяването на Северния ледовит океан с гребната лодка "Неверест от Стефан и Максим Иванови е подадено вписване в книгата на рекордите "Гинес"

Снимка: архив

По традиция фестивалът "Дни на предизвикателствата" предоставя сцената на тези, които в днешния ден пишат новата история на приключенията в България. Сред тях се открояваме изкачването на Виктор Варошкин в стил Dry tooling в Доломитите и подаденото за вписване в книгата на рекордите "Гинес" прекосяване на Северния ледовит океан с гребната лодка "Неверест от Стефан и Максим Иванови. В голямата гонитба за рекорди ще отбележим и преминаването на Ком-Емине за под 72 часа с планинско колело от троянеца Петър Матов И ще приветстваме на сцената Виктор Иванов, Дилян Христов и Александър Чакрашки, завърнали се от експедиция по маршрути в групата върхове Шивлинг и Багирати II, в Индийските Хималаи. Радваме се на техния успех и натрупан опит в най-сурови условия.

В рамките на следобедната програма със свободен достъп всички желаещи ще могат да се включат в работилницата на "Академия Първа помощ", за придобиване на безценни знания и умения по оказване на долекарска помощ. Фондация "Америка за България" ще представи добри практики за устойчив туризъм от Врачанско и Северозападна България. А тези, които са пропуснали да гледат на голям екран филмовия шедьовър на Алистър Лий - "Улветанна, последното голямо катерене" от прогпамата на Дните през 2014 г.и миналогодишната хитова премиера "Поддръжа горенето" на Гийом Бруст от 2023 г., ще имат възможност да го сторят.

Пълната програма на 19-ите "Дни на предизвикателствата" вече е на сайта. Билетите вече са в продажба като до 8 ноември цената им ще бъде най-изгодна. Всички закупени билети за събитието дават право на -15% отстъпка за продукти от магазини "Стената" и участват в томбола за атрактивни награди, която ще бъде изтеглена на сцената от самия Томас Хубер.

Билети в продажба:

www.predizvikatelstva.com/tickets

Акценти в програмата:

www.predizvikatelstva.com/accent

Тридневна програма:

www.predizvikatelstva.com/program

Събитие във фейсбук

https://www.facebook.com/events/404646276073227

Инстаграм профил

https://www.instagram.com/predizvikatelstvacom/