Трима мъже, бедстващи седмица на необитаем остров в западната част на Тихия океан, са спасени от Военноморските сили на САЩ, предаде Ройтерс.

Издирващият ги военен самолет забелязал палмови листа, които те използвали, за да изпишат думата "H-E-L-P" (помощ - англ. език) на пясъчен плаж.

Мъжете - всички на възраст около 40 години, са открити в добро здраве. Те са били на Пикелот - необитаемо островче с площ под 13 декара, покрито с палмови дървета и разположено на 667 км югоизточно от Гуам, се казва в изявление на бреговата охрана на САЩ.

Самоличността и националността не се съобщават.

Сагата на триото започнала на 31 март, когато мъжете тръгнали с 20-метров открит скиф, оборудван с извънбордов двигател, от атол, на около 100 морски мили източно от мястото, където са открити, съобщи бреговата охрана.

Шест дни по-късно, след като опитните мореплаватели не се завърнали, тяхна роднина сигнализира властите, които започнали действия по издирване и спасяване. Първоначалната зона на търсене обхващала повече от 78 000 квадратни морски мили, отбелязва Ройтерс.

Ден по-късно от самолет на Военноморските сили на САЩ забелязали надписа, изписан с палмови листа.

"Този изобретателност беше от ключово значение за насочване на спасителните усилия", казва лейтенант Челси Гарсия от американската брегова охрана.

Докато са били блокирани на острова, който е част от Микронезия, мъжете са имали достъп до храна и вода. Те са успели да оправят и повредения си скиф.

На снимка на бреговата охрана се виждат две малки покрити убежища в близост до знака "H-E-L-P", отбелязва Ройтерс.

Според в. "Ню Йорк таймс" това не е първи случай, при който от острова са спасявани бедстващи хора. Преди около четири години трима изчезнали моряци са били открити, след като написали "SOS" на пясъка.