Казахстан подписва меморандум със Световната Туристическа организация, за да започне да се развива като световна туристическа точка, пише Astana Times. Заместник-началникът на кабинета на президента на Казахстан - Рустам Баялиев заявява, че сътрудничеството със Световната Туристическа организация ще позволи на страната да започне да популяризира своите курорти и да посреща гости от цял свят.

Организацията ще получи достъп до повече информация, с която може да направи цялостен анализ и да представи страната пред милионите туристи, които търсят нови преживявания. Баялиев пояснява, че Казахстан може да приема гости и да предложи незабравимо преживяване на всички туристи, но преди всичко трябва да бъде поставена на глобалната туристическа карта.

В бъдеще се обмисля повишаване на стандарта в курортни градове и хотели, за да отговорят на основните изисквания на туристи от Европа. Внимание се обръща на зоните за отдих, еко туризъм, детски туризъм и развитие на зимни курорти. Казахстан трябва да се разглежда като безопасна страна за пътуване и с помощта на държавни инвестиции, може да се превърне в предпочитано място за почивка през следващите години.

Задачите не са малко и Казахстан ще трябва да приеме международните туристически стандарти, да обучава качествен персонал и да привлече инвеститори от други страни. Последната фаза в проекта между Казахстан и Световната Туристическа организация е дигитализацията. През 2023 г. в страната са пристигали близо 9.2 милиона чуждестранни туристи, а броят на местни туристи е достигнал до 9.6 милиона души. Повече от половин милион души работят в туристическия сектор, а приходите са близо 478.3 милиона долара за същия период.