В Кипър за почивка през лятото тази година се очакват и руски туристи, гласи съобщение на Асоциацията на туроператорите в Русия. То обявява началото на продажба на ваканционни пакети за острова за периода от 23 юли до 26 октомври. Заради европейските санкции върху руските авиокомпании обаче руските туристи ще летят 9 часа от Москва до Ларнака през Ереван, съобщава БНР. Разстоянието между руската столица и кипърския град обичайно отнема около 4 часа за полет, без прекачване.

Дори и малко, руските туристи са добра новина за туризма в островната държава, който тази година премина още един етап в своето възстановяване. Приходите от него достигнаха предпандемични нива. Над 185 млн. евро са приходите от туризма в Кипър през април по данни на кипърската Статистическа служба, което е с милион и половина евро по-малко, отколкото през най-добрата за кипърския туризъм година - 2019-а. Това е и близо 6 пъти повече от април миналата година, отбелязва кореспондентът на българското обществено радио в Кипър. 

Приходите за първите четири месеца надвишават 320 млн. евро, което представлява над 85% от финансовите резултати за същия период на 2019 г. Туристическите пристигания през първата половина на годината надхвърлят 1 млн., посочи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

 

Според него успехът в ръста на постъпленията в сектора се дължи на привличането на нови туристически пазари и по-платежоспособни гости.