Вечният въпрос в края на пролетта - дали, кога и къде да бъде морската ни ваканция, получава все "по-солен" отговор.  Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бъджетва, но ако решите да почивате извън юли и август, показва проверка на darik.bg. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.

Стая за двама със закуска на Златни пясъци, например, се предлага по 80 лева, а ако искате гледка към морето, ще ви струва още по 15 лева на ден. Или за седемдневна ваканция ще платите 560 лева.

През юли и август обаче цената вече е двойна. Стая за двама в същия хотел вече се предлага от 160 лева без храна и стига до 380 лева ол инклузив. Така за седемдневна ваканция в същия хотел, но в пика на сезона, ще платите 1120 лева.

Най-високата оферта в Златни пясъци е за 4-звезден хотел, в който искат по 310 лева на ден на човек в двойна стая, а ако изберете апартамент или лукс стая, нощувката скача до 480 лева на ден на база ол инклузив.

В Обзор отново за 4-звезден хотел на база ол инклузив цената е 62 лева на ден на човек, но отново важи до края на май, а в Свети Влас искат по 119 лева. През юли и август хотелите в Обзор предлагат оферти от 140 до 180 лева на човек за пълен пансион, а в Свети Влас стаята вече е от 250 до 400 лева.

Снимка: БТА

Ако не сте претенциозни и решите да почивате в къща за гости или семеен хотел 2 или 3 звезди, ще платите доста по-малко. През юни една нощувка в Созопол например излиза 70 лева на човек, но в средата на юли цената вече е 90 лева и отново пада, но чак в края на септември, когато е 75 лева. В един от най-евтините ни курорти по Южното ни Черноморие - Ахтопол, хотелиери искат по 35 лева на човек за нощувка хотел три звезди, а през юли и август цената се вдига до 42 лева, като офертата включва и закуска и вечеря. Къщи за гости в Китен пък предлагат на гостите си стаи по 49 лева за юни, а от 15 юли цената става 54 лева. С близо 30 лева отгоре ще платите, ако почивате в пика на сезона в Приморско. Ако за 3-звезден хотел през юни цената е около 70 лева, то през юли тя става 100 лева. Така за седмична почивка ще платите 200 лева повече.

На море в Гърция

В Гърция в хотел на Халкидики например в пика на сезона през юли 7 нощувки със закуски и вечери за четирима излизат около 4 000 лева, като цените са за тризвезден хотел. Близо 1000 лева по-евтино ще ви излезе същата оферта, но ако решите да почивате през юни. Оферти вече има и за късното лято, което е предпочитано от българите заради доста по-ниските цени тогава в Гърция, когато времето все още става за плаж. За началото на септември например за две нощувки за трима в студио цената е около 360 лева, в края на месеца и началото на октомври пада на 240 лева.

Снимка: iStock by Getty Images

Доста по-ниски са цените, ако решите да посетите съседката за 24 май. Тогава може да намерите хотели и по 220 лева на човек със закуска на о. Тасос в двузвезден хотел. За 5-звезден хотел за Великден пък пакетът на човек за три нощувки с включени закуски и вечери е 535 лева.

Много българи предпочитат да наемат квартира или цяла къща в по-малките градчета по крайбрежието на Гърция. Там цените варират в зависимост от близостта до плажа, обзавеждането и местоположението. За 24 май офертите вървят от 140 до 210 евро за четири нощувки за четирима. В пика на сезона - средата на юли, цената скача на 400-500 евро отново за 4 нощувки.

Доста повече ще струва тази година зареждането на колата на бензиностанция в Гърция. В последните дни цените на бензина и дизела там непрекъснато се покачват, като прогнозите са увеличението да продължи и през следващите месеци. На всички бензиностанции в Гърция литър бензин вече струва около 2 евро, а дизелът - 1,80 евро. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече достига 2,20 евро за литър. За сравнение у нас бензинът и дизелът в момента са на една цена около 2,70 лева за литър, като през лятото на миналата година бензинът беше стигнал 3,40 лева за литър.

Почивка в Турция

За разлика от Гърция, където рядко хотели предлагат пълен пансион, то в Турция офертите са предимно ол инклузив. И там обаче цените са доста по-ниски, ако решите да почивате извън отпускарските юли и август. За пет нощувки в 5-звезден хотел в Кушадасъ в началото на юни ще платите по 640 лева на човек на база ол инклузив. Поне 100 лева по-евтино ще ви излезе същият хотел, но ако резервирате от началото на май. През юли и август нощувката вече е по 340 лева на човек.

Ако решите да не почивате на море това лято, то може да намерите все още изгодни оферти за екскурзия до най-красивите европейски градове. Екскурзия до Италия, Швейцария, Франция, Люксембург и Белгия за 5 нощувки с 4 закуски, плюс самолетен транспорт излиза по 900 лева на човек в началото на август. Тук обаче трябва да имате предвид, че много често има доплащане за посещения на различни музеи или забележителности, както и такса за допълнителен багаж в самолета, който билетът ви не покрива. Туроператорите предлагат и застраховка "Отмяна на пътуване", която е около 5% от стойността на пакета.

Снимка: iStock by Getty Images