В Кипър започват да действат специалните туристически работилнички по традиционни кипърски занаяти, вино и гастрономия. Участието в тях е безплатно за всички местни и чуждестранни посетители. Програмата, която продължава до декември, се финансира от правителството, съобщава БНР.

Гостите и жителите на Кипър могат да се включат в близо 2000 занаятчийски и винено-гастрономически работилнички в различни села в планинските райони на острова. Те са разположени по дългия 3000 километра маршрут на програмата на туристическото министерство "Земя на легенди". По този начин посетителите ще почувстват "вкуса и традициите на автентичния Кипър", посочват от ведомството.

В туристическите ателиета ще има "практически уроци" по бродерия, тъкачество, керамика, плетене на кошници, иконопис, дърворезба и други кипърски занаяти. Атрактивни ще са работилничките по винарство, приготвяне и дегустация на традиционното кипърско сирене, хлебни и сладкарски изделия.

Целта на инициативата, която се провежда за трета поредна година, е привличане на повече гости чрез популяризиране и насърчаване на алтернативни форми на туризъм, като културния и селския.

Кипър вече поставя рекорди в сектора. Туристическите посещения на острова през февруари са с над 65% повече от миналата година, съобщи Статистическата служба. Те са и с 15% повече от февруари 2019 г., досега най-добрата туристическа година за страната.

За първите два месеца пристиганията на посетители от чужбина бележат ръст от над 80% спрямо същия период на миналата година.