Никой не очаква да спечели от туризъм тази година, заяви кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос, цитиран от "Сайпръс мейл".

Пред АФП зам. министърът посочи още, че Кипър очаква съживяване на сектора догодина.

Кипър е приел общо 3,97 милиона посетители миналата година, предимно от Великобритания и Русия.

Списъкът на страните, от които Кипър приема туристически посещения сега обаче, включва Гърция, България, Германия и Малта, но не и тези два пазара, отбелязва "Сайпръс мейл".

Списъкът на допусканите туристи по държави ще бъде актуализиран всяка седмица, заяви кипърското правителство. Той се изготвя на базата на епидемиологичните данни.

"Това, което ние предлагаме и което продаваме, не е слънцето и морето, а гостоприемството", каза още Пердиос, като уточни, че Кипър ще поема разходите за болничното лечение на евентуални коронавирус позитивни туристи. Техните семейства и контактните на тях лица ще бъдат настанявани в специални места за карантиниране и ще остават там 14 дни, добави той.

Пред гръцката агенция АНА-МПА Пердиос каза още, че Гърция и Република Кипър си сътрудничат в областта на туризма с цел привличане на туристи от отдалечени пазари като Китай, Корея, Америка и Австралия.

По думите му тази година предлага идеална възможност за посетителите на острова да се насладят на Кипър като туристическа дестинация при по-високи нива на здравна безопасност и по-малка пренаселеност.