В Кипър за първи път се въвежда академично обучение за сомелиери чрез партньорство между университет и селска община. Повече от 22 млн. евро, осигурени от европейски фондове, ще получи лозаро-винарският сектор в страната, съобщава БНР.

Кипърският технологичен университет (Tepak) и известното винарско село Вуни в област Лимасол подписаха споразумение за създаване на академичен курс за обучение на специалисти по вино, съобщиха от учебното заведение.

Първото в Кипър сомелиерско училище ще бъде акредитирано от Кипърската агенция за осигуряване на качеството и акредитация във висшето образование.

Обучението в него се очаква да започне догодина. То ще продължава две години и завършилите го ще получават официален международен сертификат за винен сомелиер.

Създаването на новия академичен курс е ключов елемент от стратегията на Технологичния университет за разширяване на авангардните изследвания в областта на лозарството, модернизиране на производствените методи и разработване на иновативни образователни програми.

Управата на селото очаква участието му в академичния процес да допринесе за устойчивото развитие, заетостта и туризма в района.

Лозаро-винарският сектор е сред най-важните приоритети за правителството и то ще подкрепи развитието му с над 22 млн. евро до 2027 г., казаха от агроминистерството в Никозия.