Китай включи България в групата от страни, до които организирани туристически групи имат право да пътуват, съобщи днес китайското министерство на културата и туризма. Решението влиза в сила незабавно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ограниченията за пътуване на организирани туристи от Китай, въведени по време на пандемията от Covid-19, от днес не включват още 78 държави, сред които са и Германия, Великобритания, Австрия, Северна Македония, Полша, САЩ, Япония, Южна Корея, както и Австралия.

Това е третата група от страни, за които отпадат ограниченията за пътуване на организирани групи от Китай.

Първата беше одобрена от властите в Пекин през януари и включваше 20 държави, сред които Русия, Тайланд, Куба и Аржентина. Пътуванията до втората група от 40 страни бяха разрешени през март. Сред тях са Франция, Португалия, Бразилия и Непал.

Китай обаче не е отменил забраната за организирани туристически пътувания до Канада на фона на обтегнатите отношения между двете страни, отбелязва Ройтерс.

Преди пандемията пътуващите от континенталната част на Китай в чужбина харчеха най-много в сравнение с туристите от всички други държави. През 2019 г. разходите на китайските туристи в другите страни възлизат на общо 255 милиарда долара, като на организираните туристически групи се падат около 60 на сто от тази сума.

Отсъствието на китайските туристи по време на пандемията се отрази негативно във финансов аспект на много бизнеси по света, които разчитат на туризма, посочва Ройтерс.