Китайската служба по въпросите на Хонконг и Макао съобщава, че от 6 февруари се възобновяват изцяло пътуванията между континентален Китай, Хонконг и Макао, предаде Ройтерс.

Премахват се съществуващите квоти, отпада и изискването за задължителен тест за Covid -19, какъвто досега трябваше да се представя преди пътуването, уточнява службата.

McKinsey Asia Travel счита, че нивото на китайския задграничен туризъм, постигнато през 2019 г., ще се възстанови напълно от май 2023 г. нататък, а след това ще расте с ускорени темпове над нивата отпреди 4 години.

Преди четири години китайските туристи похарчиха в чужбина над 280 млрд. щатски долара и инвестираха в луксозни стоки над 90 млрд. щатски долара. Очаква се броят на бизнес пътуванията в чужбина също да се увеличи многократно. Само през декември повече от 15 големи китайски града са наели чартърни полети, за екипите на компаниите си, за да осъществяват сделки в Европа и Близкия изток.

Чуждестранните банки смятат, че през следващите три месеца кризата, причинена от пандемията, ще бъде напълно преодоляна. Международният и вътрешният туризъм ще възстановят нивата си от 2019 г., а оттам нататък ще има тенденция към бързо нарастване.