Групи от туристи, изкачващи планината Яндан в Източен Китай, заседнаха на част от скалата, придържайки се за въже по фиксиран маршрут за катерене, за повече от час, пише CNN.

Снимките на катерачите, които висят от скалата, докато чакат другите да се придвижат по виа ферата - така на италиански се нарича стръмна пътека в планината, която е обезопасена с метални парапети или метални стъпки - станаха популярни в китайските социални медии.

Снимка: Xiaohongshu

"Това е страшно! Човек като мен, който се страхува от височини, може да се подмокри!" - пише един китайски коментатор. "Няма да отида, дори и да ми предложат пари, за да направя това", казва друг.

Друг коментатор попита какво ще стане, ако някой от катерачите падне и се наложи да бъде спасен, но все пак се вижда, че всички са с каски, колани и предпазни средства.

Компанията Wenzhou Dingcheng Sports Development Co., Ltd, която управлява виа ферата, заяви, че е подценила броя на желаещите да изкачат планината.

"Поради неправилната ни преценка за броя на клиентите, липсата на ефективен контрол на трафика, като например система за резервация на билети, и пропуски в управлението на място, клиентите бяха блокирани и хванати в капан по маршрута за изкачване", се казва в изявление на компанията и добавят, че временно се спира продажбата на билети, докато се справят със ситуацията. В бъдеще ще бъде въведена система за контрол на трафика за посетителите.

Планината Яндан се намира на около 410 км южно от Шанхай, в провинция Джъдзян, и е висока 1150 метра.

Почивните дни около Международния ден на труда привлякоха многобройни туристи в района и макар това да бе очаквано, броят им надхвърли възможностите на Wenzhou Dingcheng Sports да им осигури безопасност.

Популярно място за почиващите в Китай, планината Яндан е представена за включване в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2001 г. и все още е в предварителния списък.