Любимият на Хемингуей Кий Уест представлява малък остров, до който се стига по 182-километрова магистрала с 42 моста от континенталната част на щата Флорида. Това е последният остров от архипелага Флорида Кийс и е известен като най-южната точна на Северна Америка. Близостта му до Куба от едва 90 мили му придава колоритния карибски облик и атмосфера.

Снимка: iStock by Getty Images

Свободният дух на Кий Уест привлича бохеми от всички щати през двайсетте и трийсетте години на 20-ти век и скоро се превръща в сборен пункт на художници и писатели от изгубеното поколение, измежду които е Ърнест Хемингуей. Именитият автор на "Старецът и морето" и съпругата му Полин пускат котва на острова през 1928 година и понастоящем къщата им е една от най-значимите забележителности, с която островът се гордее. Историята разказва, че при посещение на Кий Уест заради покупка на кола, разхождайки се из уличките, Хемингуей се влюбва в градчето и така двойката решава първоначално да наеме квартира под наем.

Снимка: iStock by Getty Images

С какво се отличава Кий Уест?

Първо място заема благоприятната локация на острова, който се явява като порта към Карибите и днес разполага с пристанищен терминал на круизните кораби. Островът става лесно достъпен за първи път през 1912 година, когато се създава железопътна линия, свързваща го с континенталната част на САЩ. За нещастие ураган разрушава пистите и линията никога не е възстановена отново. За сметка на това презморският двулентов път, по който се стига с кола от континента, е наситен с малки островчета, крайпътни бели плажове и самотни вили на фона на тюркоазено-синя вода, което превръща пътуването до Кий Уест в истинско преживяване и спомен за цял живот.

Снимка: iStock by Getty Images

Обичаният остров е мястото, където американската и карибската култура се срещат и сливат. Магнетични заведения, предлагащи местния специалитет маргарита и кубински пури, шарените къщички и многобройните лодки допринасят за цветната атмосфера на острова.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от причините толкова голяма част от творческото американско общество да избере острова за свой дом, е свободата му. Тук гей двойките винаги са се чувствали като у дома си, а славата на баровете е ненадмината. Бъдете сигурни - на острова няма да скучаете. Характерният небрежен и гостоприемен карибски стил на Кий Уест те предразполага да се впуснеш в истинско тропическо приключение по джапанки, без да трябва дори да напускаш територията на Съединените Щати. Но не само артисти са привлечени от последния от ключовете на Флорида. Известният малък Бял дом на президента Труман в старата част на градчето се превръща в негова зимна резиденция, до която прави единадесет посещения, бягайки от суровата вашингтонска зима.

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как да не отбележим и богатата фауна и естествена красота на острова. Кий Уест е място, където лежейки на хамака си в двора, можете да забележите електриково-зелени игуани, разхождащи се край вас. Островът е истински рай за любителите на летящите. Чаплите, кормораните, пеликаните, розовите ибиси, орлите, папагалите и дори фламинготата са само част от представителите на пернатите му обитатели.

Снимка: iStock by Getty Images

Без значение дали харесвате риболов, шнорхелинг или просто плуване в кристалночисти води, тук морският свят няма да ви разочарова. Именно плаването и спортният риболов са основните развлечения и страст на Хемингуей на острова. В Кий Уест трябва да сте нащрек за разнообразни видове като дългоопашат скобар, риба ангел, риба папагал, а както и морски костенурки и акули. А, ако имате късмет, на дълбокото дъно бихте могли да зърнете групер и изчезващата делфинова риба. Със своите рифове и потънали на дъното кораби Флорида Кийс се прославя като една от световните гмуркачески столици.

Снимка: iStock by Getty Images

Легендата за котарака на Хемингуей с шест пръста

Легендата гласи, че капитан на кораб и близък на Хемингуей му подарява котарак с шест пръста, който той кръщава Сноубоу (снежна топка). Полидактилните котки са били популярни сред моряците поради способността им да ловят плъхове. Според поверието те носят и добър късмет. Подобно на стопанина си котаракът обича забавленията и свободата и скоро се сдобива с няколко поколения от шест и седемпръстови котки, чиято слава нашумява и чиито потомци и до днес могат да бъдат забелязани на острова като атракция за туристите.

Снимка: iStock by Getty Images

Хемингуей черпи вдъхновение от Кий Уест и морето в продължение на около десет години и именно тук написва легендарната си творба "Сбогом на оръжията". А когато не пишел и не ловял риба, той бил редовен посетител на бар Слопи Джоус, който и до днес пази магнетичния си заряд.

Снимка: iStock by Getty Images