Със затоплянето на времето, отхлабването на мерките в България и напредването на ваксинирането на много места по света търсенето на почивки и екскурзии от българските туристи се засилва, съобщават от туристическия портал NasamNatam.com.

Дългите месеци на изолация и невъзможност за пътуване са причина хората да нямат търпение да се върнат на любимите си дестинации и да открият нови.

Има две тенденции, които се наблюдават сред търсещите пътувания в момента. Едната е да се резервира в последния момент - това се дължи на многото въпросителни около мерките по границите и в самите държави, за които пътуват. Другата е да се запазват места за почивки през април и май, когато повечето хора очакват мерките на много места по света да бъдат допълнително разхлабени и животът да започне да се връща към нормалността.

Политиките на туроператорите като резервация с минимален депозит, бързо и гарантирано връщане на парите при невъзможност за осъществяване на пътуването и различни видове застраховки с покритие за всички рискове от Covid-19 връщат доверието на туристите и ги карат да планират почивки въпреки всички неясноти в сферата на туризма.

А ето и кои са най-търсените чуждестранни дестинации от българите за предстоящите пролетни месеци април и май.

Мадейра

Снимка: Unsplash

Със субтропичен климат, затоплян от Гълфстрийм, Мадейра е резултат от вулканично изригване край брега на Африка, който наричат плаващата градина на Португалия. Екзотичният португалски остров отдавна е любимо място за почивка на българите през пролетта, тъй като тук има време и място както за плаж, така и за планински преходи и градски разходки.

Вижте почивки в Мадейра от 795 лева.

Шри Ланка

Снимка: Unsplash

Шри Ланка беше една от първите азиатски държави, която отвори границите си за чуждестранни туристи. Храмове, тропически гори, природни чудеса, пищни градини, плажове и разбира се, безкрайни насаждения с чай - Шри Ланка задоволява жаждата за азиатски колорит и срещи със сърдечни местни хора.

Вижте екскурзии в Шри Ланка от 1390 евро.

Кения

Снимка: Unsplash

Доскоро Кения беше дестинация за авантюристи, но от тази зима до африканската страна може да се стигне не само с редовни полети (с прехвърляне), но и с чартър, а освен това на българския пазар вече се предлагат и плажни почивки в Кения, които са отдавна любими на туристите от други европейски държави.

Вижте почивки със сафари в Кения от 1450 лева.

Санторини

Снимка: iStock by Getty Images

Санторини е един от най-посещаваните гръцки острови, включително и от български туристи. В очакване на отмяната на строгите мерки за карантина в Гърция българите са нетърпеливи да резервират места за пътуване до любимия си остров в бяло и синьо, където да прекарат Великден и майските празници.

Вижте почивки в Санторини от 299 евро.

Крит

Снимка: Unsplash

Още едно любимо гръцко островно бягство - Крит се е превърнал в летен дом за много българи, които прекарват там почивката си всяка година. От колоритния Великден с процесии със свещи на острова до мързеливите летни дни плажа - Крит е една от най-търсените дестинации през последните седмици.

Вижте почивки на остров Крит от 293 евро.

Родос

Снимка: iStock by Getty Images

Гърция определено е в мечтите на българите, които нямат търпение да се завърнат на любимите си острови. Комбинацията от златисти плажове и зелени хълмове, космополитни градове и традиционна култура го правят ценна находка за тези, които търсят разнообразна почивка.

Вижте почивки на остров Родос от 716 лева.

Египет

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Египет е изборът на тези българи, които вече нямат търпение да усетят топъл пясък с босите си крака, но се придържат към по-нискобюджетни предложения. Туристическата индустрия, от която Египет силно зависи, е тежко засегната от кризата и цените за едноседмична почивка в африканската страна в момента започват от около 800 лева. Бонус е възможността туристите да видят невероятното наследство на Древен Египет - гробниците, пирамидите и Сфинкса.

Вижте почивки в Египет от 741 лева.

Йордания

Снимка: Unsplash

Йордания е едно от онези изумителни места по света, които са като исторически миш-маш - като е заемала съставки от различни култури през вековете, днес страната е създала своя собствена атмосфера, която се помни дълго. Тя също попада сред най-търсените дестинации за пролетта.

Вижте екскурзии и почивки в Йордания от 977 лева.

Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се направи състезание за най-обичаната дестинация от българите, Италия със сигурност ще е в надпреварата за първото място. Строгите ограничения на Ботуша и дългата раздяла с любимата Италия, а винаги топлата и ароматно ухаеща Сицилия е най-търсена сред италианските дестинации тази пролет.

Вижте почивки в Сицилия от 1025 лева.