Ако някога сте си мечтали да притежавате собствен остров, не е съвсем невъзможно. Стига да разполагате с достатъчно ресурс в банковата си сметка, гърците са готови веднага да ви направят собственик на късче от тяхната райска земя.

Към територията на южната ни съседка принадлежат 6000 острова, 15 от които са обявени публично за продан. Повечето от тях се намират или в Йонийско, или в Егейско море. Досега Гърция е продала не един на руски олигарси и световноизвестни бизнесмени, изкушени от идеята да имат свой остров.

Патроклос

Остров Патроклос, се намира в областта Атика и е разположен в Егейско море. Носи името на герой от Троянската война и е частна собственост. Стопанинът му обаче е решил да се откаже от него и го продава, като цената е по запитване. Предполага се, че става дума за сума от рода на 180 000 000 евро, което го прави един от най-скъпите гръцки острови. Това, което отличава Патроклос, е близостта му до столицата Атина, както и големината му от 260 хектара, покрити само с маслинови и борови гори и красиви плажове. Застрояването там е минимално - едва 4 вили, като новият собственик ще трябва да получи специално разрешение, ако иска да вдигне още постройки.

Снимка: iStock by Getty Images

Св. Тома

Остров Свети Тома, известен също като Агиос Томас, представлява една трета от веригата Диапори - три острова, обитаващи Сароническия залив. Простира се на 300 акра и е известен с красивата си природа. Той е един от петте най-големи частни острова, които се продават. Намира се на 46 км от Атина и цената му е 16, 6 милиона евро.

Снимка: iStock by Getty Images

Дулихиум

Дулихиум, наричан още Петалас, е най-големият частен остров за продажба в Гърция. Той се простира на 1350 акра, два пъти по-голям от остров Патроклос. Определян е за една от перлите на Йонийско море. Известен е със своята история и присъства в записките на Омир, като се смята, че там са се водили две битки - битката при Ехинадите и битката при Лепанто. Залесен е с маслинови дървета, почвата му е в характерния червен цвят, а цената му се разгласява само след запитване. Последно е струвал 40 милиона евро.

Макри

Остров Макри също присъства в древногръцката история и е прочут със своята девствена природа. Най-добрата му природна характеристика неговата 7280-метрова брегова линия - останалата част от територията е предимно залесена, но има готови разрешителни за строеж. Разположен е близо до островите Итака и Кефалония, голям е 245 акра и цената му не е оповестена публично.

Снимка: iStock by Getty Images

Скирос

Скирос е част от архипелага Северни Споради в Егейско море. Простира се на 136 акра и споделя името си със съседния остров Скирос - най-южният от Спорадските и историческият дом на племето магнети. За разлика от него, по-малкият Скирос не е обитаван и е напълно безлюден, но през 2014 г. е приет законопроект, който разрешава благоустройството там. С целогодишната си връзка до Атина със самолет и панорамен достъп до Егейско море, цената му е сред най-високите.

Снимка: iStock by Getty Images

Спалатрониси

Остров Спалатрониси е точно до бреговете на Халкидики в Северна Гърция. Той крие десетки диви плажове, най-добрият от които е под формата на полумесец от бял пясък, който не се вижда от континенталната част. Вътрешността му е със слаба растителност, основно от маслини. Цената му е 11,2 млн. евро.

Северноегейският

Северноегейският остров е само на 30 минути от Атина с моторна лодка, което автоматично прави позицията му стратегическа. Самият остров е готов за развитие - бели пясъчни плажове, чудесна природа, кристални води.Известно е, че прочуто гръцко семейство пребивава в западната му част. Въпреки това той се продава на цена по запитване.

Тринити

Остров Тринити в залива Евойкос в Егейско море изглежда твърде екзотично за местоположението си. Макар да е малък - само 12 акра, е заобиколен от тюркоазени води, а на него виреят овощни дървета, шамфъстък, маслинови дървета и борове. Красотата на Тринити отдавна е призната - островът е натрупал емблематичен списък с гости, сред които "Бийтълс" и гръцкото кралско семейство. Продава се за 7,5 млн. евро.

Нисос София

Сред най-евтините гръцки острови е Нисос София, разположен в северозападната част на страната. Уединението, тишината и спокойствието са отличителните му белези. Простира се на 42 акра и е обграден от сини води, а цената му е едва 5,5 млн. евро.

Снимка: iStock by Getty Images

Стронгили

Стронгили е малко островче от 54 акра в източната част на Средиземно море и можете да го придобиете срещу 2,5 млн. евро. Разполага с 3 плажа и страхотна флора, а на него вече има изградени няколко постройки, които обаче не са поддържани и се нуждаят от ремонт.

Св. Атанас

Свети Атанас е най-малкият остров на "гръцкия пазар" и е сред най-достъпните като цена - 2,2 млн. евро. Островът се намира само на 1 километър от брега и достигането до него е мигновено от близкия крайбрежен град Итеа. Маслиновите и борови дървета са единствените настоящи обитатели на острова, който има и характерна овална форма, зърнат от птичи поглед.

Трагониси

Като съсед на остров Свети Тома, Трагониси също впечатлява с природа и лазурно море, но е по-малък като размер - 90 акра. Той е само на 45 минути по вода от Атина и на 20 минути от историческия център Коринт. Цената му не е известна.

Вувалос

Остров Вувалос се намира в един от най-големите затворени заливи в Гърция - Амбракийският залив. Този регион е слабо посещаван, но е изключително красив и островът е наричан "скъпоценен камък". Необичайната му форма осигурява редица естествени пристанища и плажове за ползване, а вътрешността му е залесена. В центъра на острова има и лагуна. Продава се срещу запитване.

Св. Йоан

С площ от 700 акра, остров Свети Йоан, наричан още Агиос Йоанис, е вторият по големина частен остров на "гръцкия пазар". От неговите 700 акра, приблизително 300 са годни за строеж. Самият размер на острова го прави невероятна възможност за жилищно строителство. В момента единствените жители там са стадо диви кози.

Санторини

Всички сме чували за Санторини, но малцина знаят, че вероятно най-известният гръцки остров има и свой по-малък Съименник, който също е част от Цикладите. Територията му е от 34 акра, има два собствени плажа и е подходящ за уединение и релакс. Намира се на 2 км от голямото Санторини, а цената му не се съобщава официално.

Снимка: iStock by Getty Images