162 служители на МВР са били командировани за зимния сезон от вътрешността на страната към курортите, а 500 ще бъдат командировани за предстоящия летен сезон. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от  Агенция „Фокус”.

Цветанов обсъди с посланиците от ЕС и Европейското икономическо пространство мерките за сигурност на масовия туризъм през летния сезон. На брифинг в МВР министър Цветан Цветанов подчерта, че всяка година провежда две задължителни срещи с посланиците на държавите, които имат граждани в България. Преди летния сезон те обсъждат как е минал зимният и обратно.

През 2011 г. в България са пристигнали 8,7 милиона чужденци, 4,5 милиона, от които са туристите по българските курорти. С мерките, които МВР е предприело, са намалели въоръжените грабежи в страната и е гарантирана по-голяма сигурност по българските курорти, посочи министър Цветан Цветанов. Той благодари на посланиците за препоръките, които са дали, както и на Охранителна и на Криминална полиция, за това, че са предприели мерки за сигурност по българските курорти.

Това лято в България се очаква да пристигнат 3,5 млн. туристи от чужбина, което означава от 6 до 8 % увеличение на туристическия поток. „Надявам се, че с общи усилия и с подобни срещи ще ограничаваме инцидентите", посочи Цветанов.