Ако имате ден в повече в приказната Барселона в средата на ваканцията си,  отскочете за разходка до Сан Себастиан.

Каталунската компания за евтини полети  „Вуелинг” лети от морската столица на Испания до главния град на Баския – Билбао. Спокойно може да излетите сутринта и да се върнете късно вечерта, за да разгледате всичко и да отидете на плаж.

От малкото и много спретнато летище на Билбао доста бързо се стига до Сан Себастиан. При пътуването с такси или автобус ще се насладите на пейзаж, който повече напомня Швейцария или Австрия – и по планините, и по постройките.

Сан Себастиан се нарича още и Доностия. Двете имена са за един и същи град и най-често вървят заедно по табелите. Някога той беше световноизвестен заради своя престижен кинофестивал. Днес е прочут по цялата планета заради кулинарията.

Стигате в центъра на града до реката, която го разделя на 2 – най-общо казано – на стар и нов. По-атрактивна е старата част. Тя е „изтъкана” от малки улички в сърцевината си, като всички водят до обикалящата ги пешеходна крайбрежна.

От нея можете да стигнете до старото пристанище, покрай което има романтична поредица от къщи – едната е черква, в която се живее, както личи по прането и саксиите с червени и розови стъкла на прозорците.

Тази крайбрежна мини алея е изпъстрена с малки ресторанти в ретро стил. Но е най-забележителна с това, че от нея стават най-добрите снимки към единия от двата големи плажа на Сан Себастиан – Конча.

Неговата ивица в другия край на голямата градска крайбрежна напомня на подкова, въпреки че името й се превежда като черупка, в случая – мидена черупка.

Край пясъка, оформен от природата като бумеранг, се редят престижни хотели. Първия от тях – „Лондон”, е приютявал невероятни личности – от Мата Хари, през Сара Бернар и до Тулуз – Лотрек и има мини музей с неща, които са си забравяли: коя обувки или пера, кой цял комплект за бръснене.
Всеки може да ги види в малкото лоби, водещо към централния вход, който е от задната страна на туристическия обект.

Хотелът в британски стил обаче е най-предпочитан заради старовремското си кафене – сладкарница с камина и всичко останало, през чиито чудесни витрини се открива приказна гледка към плажа Конча, към отсрещния остров Санта Клара, към яхтите, акостирали между двете прекрасни кътчета земя и в целия залив.

Трябва да знаете, че в Сан Себастиан може да бъде 20 градуса в разгара на юли и август. И дори времето да не става точно за плаж, макар че на него винаги е красиво и стават перфектни снимки, дори да е облачно и даже да вали, можете да се гмурнете в океана от кулинарни предложения, с които изкушават безбройните заведения.

Недалеч от хотел „Лондон” и плажа Конча, веднага след него, ако се връщате обратно към центъра, стигате до сградата на кметството, която доминира над останалите. От нея можете да тръгнете към реката по главната улица с нейните заведения и големи магазини.

По която от преките й да свърнете, изведнъж ще се намерите в средновековна Испания, от която съвременна Баския е доста различна наглед. Неизброими са ресторантите и чудните барове по тези тесни пътни артерии.

Повечето предлагат прочутите пинчос. Те са същото като известните по света и у нас испански тапас, но не съвсем. Защото са много по-богати. Ако върхът на тапасите е „соломио де тернера” – хапка телешко върху парченце багета, едно майсторско пинчо си е почти цяло ястие – върху хлебчето може да има не само къс месо, но и яйце, домат, кой знае още какво, а под него – още някоя изненада.

В последната класация на 50-те най-добри ресторанта в света, номер 9 на планетата се оказа заведението Mugaritz от Сан Себастиан, номер 31 е Arzak. С 2 ресторанта в тази класация са градове като Токио, Барселона и Банкок, а Виена, Берлин и Москва са с по 1, както и цели континенти като Австралия и Африка. С повече от 2 ресторанта от Топ 50 на света, колкото има Сан Себастиан са единствено Париж, Лондон, Ню Йорк и Лима.