База "Дворене" е разположена в едноименната местност в покрайнините на Разлог на изхода за Банско, съобщава БТА. На това място и преди години е имало коневъдна ферма, както и станция за отглеждане на бикове за осеменяване.

Според специалистите хафлингерите са коне с универсални качества. Създаването на породата е започнало през 1876 г., а причината е била необходимостта на австрийската армия от планински товарни коне, разказаха коневъдите от "Дворене". За целта са използвани местни кобили, които първоначално били кръстосвани с породите "Шагия" и "Гидран", а по-късно за подобряване на някои екстериорни качества - с чистокръвни арабски коне. Универсалните й качества и невзискателността по отношение на храненето са наложили породата в 30 страни на света.

Конете от породата "Хафлингер" се отличават с нисък ръст, красива глава, къса шия със силно развита мускулатура. Имат добър нрав, леко се поддават на обучение. Достъпни са за работа от възрастни, деца и неопитни работници. Конете от породата "Хафлингер" спокойно може да изчакват с часове на едно място, без да създават проблеми, обясниха експертите.

Конна база "Дворене" в момента разполага с 47 коня на различна възраст. Най-малките са родени преди около месец, има и едногодишни, и двегодишни, останалите са "пълноправни" членове на стадото. В базата в момента са всичките внесени от Австрия кобили, те са обяздени и се използват за езда. Стадото на хафлингерите е разнообразено отскоро с други два коня - тракенер и представител на източно българска порода.

Ще се опитаме да направим тенис корт, футболно игрище, басейн. Засега базата включва малка хотелска част, заведение за хранене с камина и барбекю, складова част, две конюшни, открит и закрит манеж, който все още не е довършен.", разказват собствениците. По програма "Сапард" собствениците на конна база "Дворене" са изпълнили проект за реконструкция на конюшните.  Имат идея да направят нова конюшня и в местността "Предела" - проектът е също по програмата за развитие на селските райони.

Повечето хора могат да се качат на кон, безстрашни са, могат да яздят без седло, но почти нищо не знаем за конете и ездата. А имаме добри породи като източнобългарска, плевенска, дунавска, както и традиции, но те са се позагубили, коментарат специалисти от конюшната.