Огън, сажди, нажежено желязо, звън от наковалните - това ще е обичайната гледка на Лапидариума в Стария Пловдив тази седмица.

За пръв път се провежда пленер на ковачи - една стара професия, почти преминала в списъка на забравените, предаде БГНЕС.

Оказва се, че не е точно така.

Осем майстори, сред които и англичанинът Мърфи, забележителен с черните си дрехи и бяла брада, мерят уменията си в изработването на няколко конкурсни изделия – сред тях и по-груби, като решетка за прозорец или врата, но и изкусни- като свещници. Силният вятър разпалва огъня, а саждите летят навред.

Пленерът на ковачите е част от Есенния панаир на занаятите, организиран от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, но е ново име в големия списък от прояви.

Оказва се, че това е английска традиция. Там всяка година ковачите се състезават, а победител в една от надпреварите е не кой да е, а българинът Лазар Урумов.

Впрочем той получил наградата малко, след като се заселил на британска земя и първото, което направил шефът на фирмата му на другия ден, било… да го уволни. Не можел да си позволи лукса да държи чак такъв майстор.

Сега Лазар е довел в Пловдив почетния председател на организацията на английските ковачи Мърфи, който размахва чука наред с останалите.

При ковачите винаги има зрители, а част от програмата им беше празничното шествие снощи, увенчано с нестинарски игри и огнени танци в Стария град.

Вижте видеото >>