Виена спечели наградата за един от най-красивите градове за посещение и най-доброто място за живеене. Австрийската столица спечели годишната класация на "Economist Intelligence Unit". Това е дъщерка организация на Economist, а броят градове по света са общо 173, попаднали в тази надпревара.

Всички градове трябва да представят добро здравеопазване, култура, околна среда, сигурност, инфраструктура и образование. Виена отговаря на всички критерии и вече трета поредна година се радва на тази титла. Единствената категория, където изостава, е секцията за култура и околна среда. Анализаторите са установили, че липсват значими спортни събития.

Копенхаген също запазва второ място, докато Цюрих се движи с шест позиции напред и се нарежда на 3-то място. Западна Европа се справя повече от добре, като единственият проблем е ниското ниво на сигурност, които са се развили в следствие на високото количество протести и престъпност.

Американските градове имат много за учене - Хонолулу на Хаваите се смята за най-добрият американски град в тази класация. Лос Анджелис е на 58-о място, а Ню Йорк попада на 70-о в класацията.

Снимка: iStock by Getty Images

Добри новини и за родната столица. София се намира в групата на градове с най-голям прогрес в класацията през последните 12 месеца. През 2024 г. София е на 103-о място. Букурещ се нарежда на 94-та позиция, докато Белград се движи с шест позиции напред.

В Азия Хонконг прави най-голям прогрес и от 61-о място се нарежда на 50-о място. Причината за нейното развитие тук е, че в последната година е успяла да подобри почти всички категории и най-вече нивото на сигурност и здравеопазване.

Тел Авив няма много сериозен успех, той пада с 20 места и се нарежда на 112-а позиция, след като започна военни действия и нивото на сигурност със сигурност е изиграло много лоша роля.

Една много неприятна новина е, че София е направила стъпка напред, но така или иначе не може да достигне Кувейт, който е с 10 позиции по-напред.

Снимка: iStock by Getty Images

На дъното се намират градове като Дамаск, Алжир, Триполи и Лагос. Тези градове не са направили нищо, за да подобрят своята система.

Това са 10-те най-добри града за живеене:

  1. Виена, Австрия
  1. Копенхаген, Дания
  1. Цюрих, Швейцария
  1. Мелбърн, Австралия
  1. Калгари, Канада
  1. Женева, Швейцария
  1. Сидни, Австралия
  1. Ванкувър, Канада
  1. Осака, Япония
  1. Оукланд, Нова Зеландия