Прословутото италианско езеро Комо е целогодишно в полезрението на всички туристи, пише изданието Timeout. Очаквано, местните въведоха такса за посещение, която да използват за поддържането му в следствие на свръхтуризма. Именно тук се намира и най-добрият хотел в Европа и вторият най-добър в света - Passalacqua. В надпреварата за 50-те най-добри хотела в света участват повече от 600 експерта в индустрията, които оценяват по най-различни критерии от обслужване, до степен на лукс и обстановка.

През 2023 г. Passalacqua печели наградата и през 2023 г. и подобни признания радват изключително собственика Валентина Де Сантис. Валентина признава, че създаването на този хотел е особено преживяване. Целият процес напомня много на театрална постановка, която изисква години за изследване на всеки детайл. Собственичката признава, че хотел Passalacqua е имал само едно изискване - всичко да бъде повече от перфектно. Преди да се превърне в хотел, който да печели такива конкурси, Валентина разказва, че го е сънувала всяка вечер, докато не се озовава в светлината на прожекторите.

На второ място в Европа се нарежда хотел Cheval Blanc в Париж, а третото място е за Claridge`s в Лондон. Ето и кои са 10-те най-добри хотела в Европа:

1. Passalacqua, Комо

2. Cheval Blanc, Париж

3. Claridge`s, Лондон

4. Raffles, Лондон

5. Hotel de Crillon, Париж

6. Hotel Du Cap-Eden-Roc, Антиб

7. Four Seasons Firenze, Флоренция

8. Borgo Santandrea, Амалфи

9. Four Seasons, Мадрид

10. Le Bristol, Париж

Както можем да открием, Париж определено успява да заеме челни позиции, когато се говори за качество и ниво на лукс, но първото място отива в Италия. Първото място в света отива за Тайланд и хотел Capella Bangkok.