Британският крал Чарлз Трети ще прави сирене по време на посещение в екоселище край Берлин, през втория ден от държавната си визита в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Чухме, че кралят е голям любител на сиренето", казва Катя фон Малцан, която заедно със съпруга си ръководи екофермата "Бродовин", разположена на 80 км североизточно от столицата. По време на първото си пътуване в чужбина като монарх крал Чарлз ще посети земеделския център заедно с кралицата консорт Камила, след като се срещне с лидерите на Германия и произнесе реч пред националния парламент. Описвайки го като "пионер пар екселанс в областта на биологичното производство", Фон Малцан обясни, че кралят ще помогне за направата на уникално ново сирене, като ръчно ще излее сместа във форма и ще я заглади.

На сиренето "Бродовин кьонихскезе", или "кралско сирене", ще бъде поставен печат с корона, преди да бъде оставено да зрее до осем седмици. За продажба ще бъдат приготвени около 150 партиди от сиренето, което е тип тилзитер. "Бродовин кьонихскезе" е с фина текстура, леко пикантно, и дори съдържа малко сок от моркови: "Това му придава нежна сладост и оранжев цвят - като английски чедър", обясни Фон Малцан.

Крал Чарлз, който е дългогодишен привърженик на биологичното земеделие, ще разгледа обособеното екоселище и ще научи повече за устойчивото земеделие и опазването на влажните зони. Като кулминация на събитието майстор-сладкар от фермата ще му подари корона от бял шоколад в естествен размер, украсена със захарни камъни и изработена по модела на короната, която той ще носи на коронацията си през май.