Маджарово е вторият най-малък град в България, но това е може би най-безинтересният факт за градчето.

Вижте снимки >>>

Разположен в кратера на отдавна изгаснал вулкан, около Маджарово е пълно с аметисти и други полускъпоценни кристали. Освен това, тук може да срещнете и уникалния и влязъл в Червената книга на България египетски лешояд - едно от няколкото животни, използващи инструменти.

Поради богатото биоразнообразие, край Маджарово Българското дружество за защита на птиците е изградило специален природозащитен център, от където може да наблюдавате черни щъркели, белоглави и египетски лешояди, или общо 174 вида птици, от които 40 са в Червената книга на България.

Ако решите да изкачите някои от непристъпните скални масиви и върхове, обграждащи Маджарово бихте видели уникална гледка - река Арда се вие през кратера на отдавна изгасналия вулкан, образувайки причудливи форми и каньони.

На няколко километра от Маджарово се намира село Студен кладенец, както и стената на едноименния язовир.

Точно там е Дяволският каньон. Тук река Арда сякаш се е врязала в скалата, а двата бряга почти се допират един до друг, но нека това да не ви заблуждава - на места водата е дълбока над 25 метра, а легендата гласи, че който падне във водата, не излиза никога от там – нито жив, нито мъртъв.

Каньонът наистина може да Ви очарова със своите извънземни гледки, като именно съчетанието между красотата и опасността на мястото са причина и за неговото "дяволско" име.

Точно над язовирната стена е надвиснала и древната крепост Асара - до високите ѝ 6 метра стени може да стигнете пеша, по добре очертан път.

В съседното село Рабово може да видите и дори да участвате във възстановка на жътва на лимец, както и на традиционно приготвяне на хляб от най-старата житна култура на България, но за целта трябва да дойдете по време на Фестивала на Хляба.

Продължавайки на изток от стената на язовир Студен Кладенец, в посока Маджарово се намира и единственият в България кромлех.

Кромлехът при село Долни Главанак представлява древно мегалитно съоръжение изградено преди около 3000 години. Култовото място е изградено от побити в кръг масивни скални блокове, а най-популярното светилище от този вид е Стоунхендж във Великобритания.

Българският кромлех говори много за начина на живот и културата на древните траки. Те обожествявали природата. Почитали свещените гори, дърветата, изворите и потоците. Вярвали в съществуването на нимфи, музи и демони. Религията им е немислима без култовите ритуали, а важни елементи на култа са и жертвоприношенията. Именно за тези цели е бил използван кромлехът.

До кромлеха води екопътека, започваща от информационен център, намиращ се на шосето между селата Долни Главанак и Тополово.

Ако пътешествате в района на Маджарово през лятото, може да си отпочинете по много-лесен и приятен начин - плаж и гмуркане във водите на река Арда - в непосредствена близост до Маджарово се намира специфична скала, известна като "Трамплина". Малцина са се гмуркали от близо 12-метровия трамплин, но скачането във водата от по-ниските части е приятна алтернатива.

Попаднете ли веднъж в района на Маджарово ще останете с невероятни спомени, включващи извънземни пейзажи, древни светилища и крепости, уникални птици и кристали.