Плуването с делфините в Хавай, едно от най-популярните занимания за туристите на американските острови, вече е забранено.

Нов закон забранява на хората да се доближават на повече от 50 м до делфините от характерния за района вид дългоклюна стенела, ако те се намират в крайбрежната зона (до 3 км от брега).

Забраната важи не само за плуващите, но и за всички плавателни съдове - лодки, канута, каяци, SUP и дори дронове.

Този тип делфини са нощни животни, които използват плитките води до крайбрежието, за да си почиват през деня. Това ги превръща в лесен обект за туристическите групи, които често искат не само да ги видят, но и да ги доближат, да ги погалят и да плуват с тях. По този начин туристите безпокоят делфините и пречат на възстановяването им след нощния лов и грижа за малките им.

Делфините безспорно могат да отплуват далеч от хората, ако се почувстват обезпокоени, но "това ги поддържа в състояние на постоянна бдителност и ги кара да изразходват енергия, за да увеличат скоростта си или да сменят посоката," обясняват в изявление от Националната администрация по океаните и атмосферата на САЩ. Продължителни и близки срещи с хора и плавателни съдове могат да накарат делфините да сменят местообитанието си, което да ги направи уязвими за хищниците.

Във връзка със забраната и в опит да осигурят спокойствие и почивка на делфините, от морската администрация обмислят затваряне на определени заливи на островите Хавай и Мауи от 6 сутринта до 3 следобед.

Дългоклюната стенела е известна на английски като "въртящ се делфин" заради характерния начин, по който скача над водата - с въртене околко оста си във въздуха. Това прави срещата с животните особено атрактивна за туристите.