На дълбочина от 300 метра под мексиканския град Наика се намира една уникална природна забележителност - Кристалната пещера.

Както може да предположите, пещерата е пълна с кристали, а техните размери са гигантски - най-големият от тях е кристалът наречен "Син" с дължина от над 11 метра, ширина от 4 метра и тегло от цели 55 тона.

Не всеки обаче може да влезе в Кристалната пещера, защото температурата вътре е достига до 58 °C при влажност 90-100%. Човешкият организъм не може да поддържа терморегулацията си, тъй като заради високата влажност потта не може да се изпарява и да го охлажда. За влизане в пещерата пещерняците трябва да използват специално оборудване, което да ги предпази от хипертермия и инфаркт.

Как са се образували кристалите и какви са те?

В далечното минало магмата нагрява подземните води до много висока температура, те се насищат с минерални вещества, в това число и голямо количество калциев сулфат. Преди около половин милион години, температурата спада до 58 °C и създава подходящи условия за образуването на кристали селенит.

Възрастта на кристалите е 500 000 години.

И тук идва любопитният момент, макар да са прозрачни - това не са планински или кварцови кристали. Прозрачните или бели друзи, намиращи се в пещерата са от кристален гипс.

Интересен факт е, че в България подобен природен гипс има само на едно място - с. Кошава край гр. Видин, но там за жалост няма подобна кристална пещера.

Освен със своята красота, гипсовите кристали са интересни и за учените, тъй като в техните микроскопични кухини, пълни с вода, може да има древни микроорганизми.

Достъпът до Кристалната пещера не е свободен, тъй като тя е частна собственост, а откриването й е свързано с дейността на минната компания, експлоатираща терена.

Учените споделят, че в недрата на нашата Земя е възможно да има още стотици подобни кристални пещери, но те все още да не са открити, тъй като Кристалната пещера в Мексико е открита случайно едва през 2000 година от братята миньори Хуан и Педро Санчез.

Те изследвали един от тунелите на мината на компанията „Индустриас Пеньолес“, когато разбрали, че в непосредствена близост до тунела име пещера.

Тук обаче идва и тъжния момент на нашия разказ, защото днес Кристалната пещера не може да се посети. Това е така, защото през февруари 2017 година тя е била наводнена. След като компанията е експлоатирала тунелите в близост до пещерата, тя ги е напуснала, изключвайки и помпите, което е довело до наводняването на интересния природен феномен.

Вижте снимки от Кристалната пещера >> >> >>