Крит е сред 10-те най-добри дестинации, които през 2023 г. ще определят тенденциите в приключенския, природния и уелнес туризъм по света, предава за БТА гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на испанското списание "Остелтур" (Hosteltur), което цитира резултатите от неотдавнашно проучване на испанския доставчик на туристически разузнавателни услуги "Мебриън Текнолъджис" (Mabrian Technologies).

За проучването си от "Мебриън" анализират световната еволюция на туристическия интерес и фактите, които засягат дадена туристическа дестинация и се основават на милиони спонтанни взаимодействия на пътници с платформата TripAdvisor.

"Крит счупи всички туристически рекорди през 2022 г., въпреки отсъствието туристи от Русия, която е един от основните му пазари, и въпреки факта, че е предимно лятна дестинация. Освен това Крит се радва на увеличение на самолетните места със 17% спрямо миналата година, както по вътрешни, така и по международни маршрути. По отношение на настаняването, това е дестинацията с втората най-конкурентна средна хотелска цена, предлагана за следващите месеци. Също така с Крит са свързани 57% от коментарите за активен туризъм, за дейности в природата и за уелнес туризъм".