Руският турист Сергей Бояришник обикаля из стария град на Хавана заедно със семейството си и се наслаждава на гледките. "Много сме чували за Куба, ни сме приятели от години", казва 36-годишният московчанин, който е част от малка туристическа група. "Всичко тук ни харесва".

Куба обяви наскоро стимули за туристи от страни като Русия и Китай в опит да възроди туристическия се сектор, който от години е в състояние на колапс. Те включват преки полети до Русия и Китай, отмяна на визите за китайските туристи и приемането на руската разплащателна система "Мир", алтернативна на "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Mastercard).

Тази стратегия вече се отплаща. През първите три месеца на годината над 66 000 руснаци вече са посетили карибския остров или двойно повече в сравнение със същия период на 2023 г., сочат данни на кубински медии, пише БТА.

Руските туристи обаче са сред малкото добри новини за кубинския туризъм. Строгите санкции, наложени по времето на бившия президент Доналд Тръмп, намалиха броя на туристите от САЩ и Европа, сочат официални данни.

Опитът на Куба да привлича туристи отдалече може да й донесе само частичен успех, смята Пало Спадони от университета в Аугуста, който е експерт по кубинския туризъм. Пътуването от Китай до Куба, например, отнема 24 часа, посочва той.

Според него Хавана няма да успее да постигне заложената цел от 3,2 милиона туристи през 2024 г. Броят им едва ли ще надхвърли 2,6-2,7 милиона, посочва той.