Най-популярните и обичани водни обитатели на Големия бариерен риф в Австралия намират място в списъка "Големите осем", предназначен за търсещи любопитни гледки туристи, предаде ДПА.

Списъкът е изготвен от Туристическата служба на щата Куинсланд по подобие на африканските "Големи пет" - лъв, слон, бивол, леопард и носорог.

Представители на австралийската служба казват, че туристите на практика не са видели нищо от Големия бариерен риф, ако са пропуснали "Големите осем".

Списъкът включва:

- Морските костенурки - Шест от седемте вида морски костенурки на планетата обитават Големия бариерен риф и шансовете да бъдат забелязани са големи. Морските костенурки излизат и на сушата по здрач между ноември и март, за да снасят яйцата си на острови от рифа.

- Рибите клоуни - Симпатичните рибки с оранжеви и бели ивици, които живеят в симбиоза с парещите морски анемони, станаха популярни благодарение на анимацията "Търсенето на Немо".

- Зеленушките маори - Известни и като наполеонови зеленушки, тези риби са най-едрите от вида зеленушки и са защитен вид. Окраската им е сходна с тази на самия Голям бариерен риф. Дружелюбните зеленушки обичат да плуват на местата, където се събират гмуркачите, и дори им позволяват да ги галят.

- Манти - Наричани също морски дяволи, мантите са сред най-едрите скатови хрущялни риби. Диаметърът на най-големите екземпляри достига до седем метра. Елегантните риби са най-разпространени край остров Лейди Елиът южно от Големия бариерен риф.

- Гигантските миди (тридакни) - Огромните миди, които се хранят предимно с водорасли, се срещат в най-голямо изобилие в изследователската станция на остров Орфей.

- Картофена треска - Рибите от вида носят това наименование заради кафявите им петна, наподобяващи картофи. Подобно на зеленушките маори, картофените трески почти не се страхуват от гмуркачите.

- Китовете - Гърбатите китове се събират край Куинсланд, за да се размножават, и са сред най-големите любимци на туристите.

- Акулите - Въпреки че са по-малки от 45-тонните гърбати китове, акулите са сред най-популярните и впечатляващи обитатели на Големия бариерен риф. Най-разпространените видове рифови акули край Куинсланд са белоперковите и черноперковите, които обикновено не представляват заплаха за гмуркачите.