Една кратка кулинарна разходка из краищата на България ни разкрива уханието на типичните български ястия с техните дъхави подправки. Наш гид по време на вкусната екскурзия е Жоро Иванов. Той е председател на организацията на готвачите в Европа „Евро-Ток България” и главен готвач в един от големите столични хотели. „Българската национална кухня е формирана от различните балкански влияния. До нас има големи кулинарни страни като Гърция и Турция, които се славят с традициите си в готварството.” – твърди г-н Иванов. Според него обаче българската кухня се откроява със своите аромати и характерни само за нея подправки. „Ако пътуваме през Рила и Пирин непременно ще спрем в Банско, разказва г-н Иванов. - Този град е забележителен със своите механи. Там се приготвя едно ястие, наречено капама по бански. В съставките му се използват местни продукти и аромати и е страшно вкусно. Известни са и зелевите сарми на Банско. Чевермето, или месо, изпечено на жар, също е характерно за този регион, особено, когато се използват диви подправки като мащерка, мента и се комбинират с чубрица. Впечатляваща за този край е и агнешката дроб-сърма. Ако продължим разходката си малко на север, ще стигнем до Пловдив, известен с кулинарните си традиции. Клиентите на местните ресторанти, които предлагат изключително национална кухня, оценяват по достойнство хубавата скара, плакиите, гювечите, които се приготвят запечени в пещите на самите ресторанти и други изкушения за небцето. Достатъчно е човек само да погледне домашно приготвения хляб, изпечен в пещ с дървени въглища, за да поиска да го опита.” Кулинарната разходка из България ни отвежда до китните черноморски селища. Там богатството от риби може да провокира всеки запален кулинар да развихри фантазията си. Начините за приготвяне на риба могат да бъдат най-различни - пържена, печена на скара, запечена със зеленчуци и сосове, плакия. Спецификата в приготвянето на риба според г-н Иванов е в рибената чорба. По северното крайбрежие, в региона на Каварна, рибената чорба се приготвя от няколко вида риби с прибавяне на леко лютивсос. Особена популярна сред гурме туристите е мидената ферма в околностите на Варна, известен като столицата на Северното ни Черноморие. Там могат да се опитат миди, приготвени по най-причудливи рецепти, дори има и десерти от миди. И все пак готвачът Жоро Иванов препоръчва класическата рецепта - мидите, сложени в тенджера със зеленчуци и задушени с бяло вино и съвсем малко табаско или лют пипер. Любителите на рибни ястия се отбиват и в селищата, разположени по българския бряг на Дунав, където се приготвят чудесни ястия с дунавски сом. Според експерта тази риба е най-вкусна изпечена на грил или във фурна. Следващият български кулинарен експонат е баницата с нейните разновидности. Чужденците харесват много т. нар. пататник - вид баница с картофи, приготвяна по различни рецепти. През зимата все още някои баби по селата го правят с пръжки и свинска мас, за да бъде по-богат и ароматен. „Всъщност баницата е нещо много специфично за целия Балкански полуостров - твърди Жоро Иванов. - В България има няколко варианта за приготвянето й. На север в района на черноморския град Шабла правят една баница, която се казва каварма и корите й са от цели листа. Между самите листове се слага топло масло, за да не се слепват. Много е вкусна ! Всички знаем, че хубавата баница се прави с разтеглени на ръка кори, което изисква много време и техника, за да станат те много тънички. След това корите се завиват и се изпичат на определена температура. Много са вкусни баниците с лук, праз-лук и месо. В Северозападна България, в околностите на Ботевград, пък има баница с праз-лук и зеле. Тя се казва зелник. Приготвя се с по-дебели кори и е по-плътна. Така че всичко зависи от това какви продукти се използват, как се изпича и как се поднася баницата. Тя може да бъде солена, но може да бъде и сладка, да се сервира и като закуска, и като предястие с букет от салати и пр.” А ето и предложението на Жоро Иванов за едно меню, което според него може да представи една универсална картина на българската кухня пред всеки чужденец: „Бих предложил няколко ястия – казва той. -Най-познатата салата за чужденците е шопската. Тя е един уникален наш продукт с типичен български вкус и се харесва на всички ! Приготвя се най-често от чушки, домати, краставици, лук и българско саламурено сирене. България е известна с вкусните си зеленчуци. Пълнените чушки или тиквички с ориз и кайма са интересно кулинарно преживяване. Горещо препоръчвам и нашенските лозови, или зелеви сармички, които се приготвят по различни рецепти. Като основно ястие бих предложил агнешко печено или гъска с дюли, характерна за региона около Стара Загора и Пловдив в Централна България. И за десерт – нещо много българско. Това е киселото мляко с мед и орехи.” Лина Иванова