Адриатическо море привлича достатъчно летовници през всеки следващ сезон. Въпреки наличието на достатъчно хотели, много от почивните станции, строени по време на социалистическото минало, потъват в забрава, носещи само белезите от размирни времена. Точно това се случва с курорта Купари, някога построен от бивша Югославия. Купари се е радвал на по-добро време и най-важното е, че е бил на около 15 минути от Дубровник с автомобил.

Изоставен от няколко десетилетия, въпросният може да види и по-сериозно отношение и модернизация. По време на строежа си, партията го определя като един от най-важните проекти. Повечето малки хотели са били национализирани, а този е трябвало да се роди като по-сериозно решение.

Югославската армия решава да го разшири и използва за някои от високите рангове. Перлата в целия комплекс е хотел Пелегрин, който разполагал с 400 стаи. Пуснат е официално в действие през 1963 г. Дизайнерът е обещавал млад босненец на име Давид Финци, пише Euronews.

Веднага е обявен за изключителна структура и предлага футуристична фасада, изработена от бетон и камък. Повечето балкони на хотела са насочени да гледат към Адриатическо море. През следващите години се раждат и други допълнителни хотели в региона. Накрая се достига до сгради, предлагащи около 1600 гости и още около 4000 летовници в близките лагери. Историкът Борис Видакович признава, че мнозина подценяват тази локация.

Снимка: iStock by GettyImages

Хотелът е бил на кориците на архитектурни списания и впечатлява гости и редица експерти. Сградата е била създадена от пионерите на новото поколение и поставя началото на новия облик на проектите по крайбрежието. Най-изненадващото е, че млад архитект успява да постигне толкова много в създаването на икона в архитектурата. Купари продължава да изглежда впечатляващо и днес, макар да е потънал в забрава и да е много далеч от предишното си минало.

Купари губи своя чар с избухването на Балканската война. През 90-те години е застигнат от агресията, а през следващите 20 години е оставен на произвола на съдбата. Никой не следи за нейното състояние и не се интересува какво се случва във времето. Повечето хотели в Купари не са отворени до 80-те години на миналия век, по-малките бази са посрещали гости през зимата и са позволявали практикуването на различни зимни спортове.

Много от жителите на Хърватия прекарват своите младини в този хотел, мнозина носят щастливите спомени. Купари е разполагал със зала за боулинг, предлагал е забавления като тенис на маса, поле за баскетбол и футбол. Извикани са треньори по карате, балет, плуване и водно поло. В началото на 90-те години, хотелът е ограбен и изгорен от Югославската армия, докато отстъпват пред напредващата Хърватска армия.

Тъжната история може да има и положителен край. Купари е наследен от Хърватската армия и много малка част от него е още активна. В началото на новото хилядолетие е предоставен на правителството. Многократно има опити за ремонти и връщането на старата слава. През 2015 г. руски милиардер инвестира в Купари, а през 2022 г. проектът е предоставен на хотелска верига от Сингапур, която трябва да го завърши.

Снимка: iStock by GettyImages

Официалните планове за откриването са насрочени за 2025 г. Не се плануват забавяния, поне не и на официална дата. Предизвикателството е сериозно за всеки инвеститор, защото се говори за площ от 150 дка, която трябва да се върне до предишната си слава. Купари се е превърнал в дестинация за хората, които искат апокалиптичен фон за своите клипове и филми, добавяйки и синята красива вода на Адриатическо море.