Черноморският курорт Мамая оглавява списъка на румънските туристи с предпочитани морски дестинации за почивка, като е най-привлекателен за 45 процента от анкетираните, следван от Ефорие Норд с 36 процента и Костинещи с 31 процента, предаде румънската агенция Аджерпрес и БТА, позовавайки се на последното проучване на "Ривиъл Маркетинг Рисърч" (Reveal Marketing Research).

Според проучването румънските туристи предпочитат Мамая заради предишния си положителен опит в курорта (42 процента), заради възможностите за отдих, които се предлагат (39 процента) и заради добре поддържаните плажове (35 процента).

Най-посещаваните курорти на румънското крайбрежие са Мамая (67 процента), Костинещи (60 процента) и Ефорие Норд (60 процента), отбелязват от "Ривиъл Маркетинг Рисърч".

"Фактът, че Мамая се възприема като модерен, първокласен и луксозен курорт, е важен за 22 процента от туристите, особено за хората с по-високи доходи - с над 4000 румънски леи (28 процента), за хората между 45 и 55 години (27 процента) и за мъжете (26% срещу 19% жени). Тази мотивация се споменава в по-малка степен от хората на възраст между 25 и 44 години (19%), за които предишният опит и възможностите за забавление са много по-важни", казват авторите на проучването.

Проучването, проведено от "Ривиъл Маркетинг Рисърч", е по поръчка на "Нордис Груп" (Nordis Group) и в него са участвали 847 души в периода 24-28 май 2023 г. Извадката е представителна за градски интернет потребители на възраст 18+, със средни и над средните доходи. Максималната грешка на извадката е +/-3,5% за 95% ниво на сигурност.