Турският курорт Кушадасъ на Егейско море се готви да посрещне масово туристи от България за посрещане на Новата 2022 година.

По информация на Анадолската агенция вече са направени голям брой резервации за посрещане на Новата година в известния турски курортен център, като най-много резервации са постъпили от България.

На второ място са туристите от Румъния, като има и от другите балкански държави, съобщи заместник-председателят на Федерацията на турските хотелиери и инвеститори Таджеттин Йозден.

Йозден каза още, че летният туристически сезон в Турция е бил много по-добър в сравнение с 2020 г., но не са успели да постигнат резултатите от сезона през 2019 г. преди пандемията, която бе "златна година" за турския туризъм.

"Положителното е, че в предишни години сезонните хотели затваряха. Сега предлагаме целогодишно обслужване. Около Коледа и Нова година, които са традиционни празници на туристите от България и Балканите, очакваме да наваксаме част от загубите. Туристическите комплекси предлагат 10-дневни пакетни програми. Те започват от 23 декември и има голям интерес към тях", допълни Йозден.

Кушадасъ, който в превод означава Птичи остров, има славата на един от най-популярните морски курорти за българските туристи и туристите от Балканите, основно румънци, сърби и македонци.

Туристическият сезон започва рано, още през месец април, и продължава докъм края на септември.

От Анталия също съобщават за много резервации за прекарване на Новогодишните празници, предимно от Балканите и Русия.

Като цяло Нова година 2022 в Турция е сред най-търсените дестинации сред българите тази година. 

Към момента мерките за влизане в Турция са сравнително леки. 

Ваксинираните и преболедувалите влизат със зелен сертификат, а неваксинираните и неболедували трябва да представят PCR тест, направен до 72 часа, или антигенен, направен до 48 часа преди влизане в страната.

За връщане в България се изисква зелен сертификат (документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, направен в чужбина). Според новите правила за връщане в България, тези, които нямат нито един от посочените три документа, остават за 3 дни под задължителна карантина, след което могат да си направят тест за освобождаване от нея.