Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба.

По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои и утре. Обредните пити бяха замесени в църквата "Св. Иван Рилски" в кюстендилското село Пиперков чифлик.

Един ден преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на Богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. "Жената-майка" учи и предава тайнството на най-личните момичета, разказаха организаторите.

Утре, на църковния празник Успение Богородично, в градинката пред Обредния дом в Кюстендил ще се състои традиционно изложение на обредни хлябове. В 12:00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие, а празникът ще продължи с програма и етнографско представяне на културното наследство.