Замъкът Угрон в Зау де Къмпие, в северната част на окръг Муреш, ще отваря врати всеки уикенд в продължение на един месец, по време на който Асоциацията AntePortum ще организира обиколки с екскурзовод за желаещите да се запознаят с историята на тази сграда, която сега е под управлението на Музея на окръг Муреш, съобщава за БТА агенция Аджерпрес.

Снимка: Аджерпрес/БТА

"Зау де Къмпие е очарователно село в сърцето на Трансилванската равнина, на около час път с кола от Търгу Муреш и Клуж-Напока. Тук дипломатът Ищван Угрон построява замък в началото на 10-те години на ХХ век. Той е бил истински космополит, работил е в Турция, Египет, Италия, Америка и Русия и освен унгарски и немски е говорел седем езика. Съществуват няколко легенди, които се опитват да обяснят причината за построяването на този романтично красив замък. Една от тях гласи, че Ищван Угрон бил влюбен във французойка и се надявал, че замъкът ще я убеди да се премести в Трансилвания, а друга разказва подобна история за дъщерята на руския цар. Тези, които се интересуват от истината и другите истории, са поканени на обиколка на замъка.

Снимка: Аджерпрес/БТА

Експерт ще разкаже историята на имението и на семейството, завладяващия живот и кариера на Ищван Угрон, строежа на замъка и всички интересни факти за него. Посетителите ще могат да се полюбуват на външната украса на сградата, а след това да влязат в стаите, за да си представят какъв е бил животът тук преди 100 години", съобщава Асоциацията AntePortum.

Твърди се, че замъкът Угрон е строен от 1911 г. в продължение на три години според принципите на календара: има 365 прозореца, колкото са дните в годината, четири кули за отбелязване на четирите сезона, 52 стаи, колкото са седмиците в годината, седем тераси, колкото са дните в седмицата, и 12 зали, колкото са месеците в годината.

Участието в обиколката на замъка в Зау дьо Къмпие е безплатно, но изисква предварителна регистрация.

Снимка: Аджерпрес/БТА