"Фор Бояр" - крепост, превърнала се декор на френско телевизионно състезание, е застрашена от капризите на времето и е планирано до 2028 г. да бъде ремонтирана, предаде АФП, като цитира съобщение на властите в департамента Шарант Маритим, Западна Франция.

Управата прави обществено допитване за възстановяването на съоръжението.

Този паметник от 19-и век, разположен в Атлантическия океан между островите Олерон и Екс, е "обречен на разруха" заради липсата на защита от вълните, се казва в прессъобщение на администрацията, която стопанисва обекта от 1989 г. насам.

"Проучванията  показват, че "Фор Бояр" неизбежно ще се разруши, ако не се изградят структури, които да осигурят защита от морските течения и вълнението", се казва в разпространеното съобщение, цитирано от АФП.

Работата, която е планирано да се извърши между 2025 г. и края на 2027 г. /началото на 2028 г., ще включва възстановяването на някои от съществуващите в миналото защитни съоръжения, като се използва бетон, наподобяващ оригиналния гранит.

В края на проекта крепостта трябва да бъде достъпна за обществеността, обясни Силви Марсили от ръководството на департамента, във видеоклип, публикуван от местната власт.

Прогнозният бюджет е 36 млн. евро без данъците, а властите смятат, че ще са необходими 44 млн. евро за предвидените възстановителни дейности, отбелязва АФП.

Департаментът възнамерява да търси финансиране за проекта от Европейския съюз, френското правителство и властите на регион Нова Аквитания, от който е част и департаментът Шарант Маритим. През есента на 2024 г. ще бъде отправен призив и към спонсори да подкрепят инициативата.

Издигната между 1803 г. и 1857 г. за целите на армията, крепостта е превърната в затвор. Постепенно обаче "Фор Бояр" започва да се руши, преди да влезе в списъка на историческите паметници. През 1988 г. съоръжението е придобито от продуцент на телевизионно предаване, а на следващата година - продадено на местната управа за символична сума от един френски франк, като департаментът отговаря за поддръжката, припомня АФП.

Телевизионното състезание "Фор Бояр" започва да се излъчва във Франция през 1990 г., като са заснети над 1500 епизода. Те са показани в около 40 държави по света, което превръща крепостта в атракция, припомня АФП.

През цялата година хиляди хора стигат до крепостта с размери 68 на 31 метра, за да полюбуват на овалния й силует. До нея може да се отиде само с лодка или хеликоптер.