Новият Ориент Експрес е впечатляващ със своите вагони от оригиналния Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, които бяха открити в Полша през 2015 г. от френския историк Артър Мететал.

Отнема няколко години тогавашният им собственик да се съгласи да ги продаде на марката Orient Express, която в момента е съсобственост на Accor. През 2018 г. те са върнати във Франция.

Неотдавна бе обявено, че първото пътуване на ремоделираните вагони ще съвпадне с Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Но работата по възстановяването на вагоните видимо ще отнеме още известно време.

Емблематичната влакова линия има сложна история. Първият маршрут на Ориент Експрес е открит през 1883 г., свързвайки Париж и Истанбул (тогава Константинопол) чрез влакове и фериботи. От този момент нататък редица оператори използват името Orient Express, пътувайки по различни маршрути, които пресичат Европа. Сред тях е и Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, който съществува през по-голямата част от 80-те години на миналия век и включва пътуване на дълги разстояния от Париж до Токио.

Сега марката Orient Express възражда Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, като ангажира френския дизайнер Максим д'Анжеак да ремонтира и обнови оригиналните 17 вагона.

"Влизайки в обувките на неговите създатели, се опитах да интерпретирам историята на този легендарен влак не само с носталгия, но и с желание да разширя неговата история, да ни пренесе на друго място. Сякаш всичко това е било сън", казва д'Анжеак пред Travel + Leisure.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Този сън обяснява защо има смесица от асинхронни стилове на проектиране. В бар-вагона четири колони с бронзови капители поддържат стъклени куполи, под които са разположени множество банкети с оребрени плочки. След това във вагон-ресторанта гостите се наслаждават на класически стил арт деко, вдъхновен от самите влакове, с огледални тавани, панели от маркетри и декоративни мотиви, които напомнят за гоблените на илюстраторката Сюзън Лалик.

Апартаментите, включително президентски, който заема цял вагон, притежават съвременен облик - въпреки че все още имат винтидж цветна палитра в кафяво и скъпоценни камъни, те играят с причудлива геометрия - от квадратните панели и кръглите огледала, които променят перспективата, украсяващи стените, до абстрактната шарка на килима. Всеки апартамент ще има собствен санитарен възел. Въпреки че все още не е ясен готвачът, екипът на компанията търси вдъхновение в старите менюта на Ориент Експрес. Салонът ще бъде домакин на представления и събития, а декорът му ще бъде вдъхновен от зимни градини.

Някои гости ще си помислят, че влакът е построен през 30-те години на миналия век. Други ще видят, че това е модерна интерпретация, но ние обичаме да си играем с понятието за време и наистина да размиваме границата между минало и бъдеще", заявява Гийом дьо Сен Лагер, вицепрезидент на Orient Express, пред Travel + Leisure.

Преобразеният влак вече имаше "тур за овации" със завладяваща изложба в Париж от 16 до 21 октомври, а сега предстои да бъде представен в Маями Бийч в Design Miami от 30 ноември до 4 декември.

Ориент Експрес прави първото си пътуване през 80-те години на миналия век и се движи между Цюрих и Истанбул. 

Снимка: iStock by Getty Images