От стотици години местните я пият и вярват, че тя има лечебни свойства. Хората от селото вярват, че водата лекува бъбречни и стомашни проблеми, предаде БГНЕС.
Изворът се намира на пусто и отдалечено място. Преди години там е било пълно с живот. В близост имало и ученически лагер.
Край чешмата били построени беседки в които хората си правили пикници и отдъхвали. Сега мястото е разбито. От лагера няма никакъв спомен, а от беседките стърчат само колове.
Легендата разказва, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което означава солен извор. То представлявало гьол, от който само животните пиели вода. С течение на времето пастирите забелязали, че добитъкът търсел само този извор и водели стадата си там. Хората забелязали, че животните, които били болни и пиели от водата с течение на времето оздравявали. Хората също започнали да пият от извора и го нарекли „Лековития извор”.
Години по-късно, вероятно в началото на миналия век, чобанинът Ради Карапетков, с помощта на няколко свои съселяни, построил чешмата и така тя започнала да добива популярност.
През седемдесетте години на миналия век тя била изследвана за да бъде легализирана като минерална. Тогава специалистите не излезли със становището, че водата е минерална.
Непосредствено до извора се намира и друг за който се смята, че помага при очни проблеми. До ден днешен идват хора от стотици километри и пълнят туби с вода за близки и познати. „Тук идват люде чак от Добрич”, казва Руси Маринов, който е главен специалист в кметството на Вардун. По думите му хора от близо и далеч идват и край извора се образували дълги опашки. Дори в делничен ден край чешмата се намират хора, които идват да си налеят от живата вода.
„На мен лично ми помага за бъбреците. Имам камъни и когато пия от водата ги изхвърлям”, споделя мъж дошъл до извора от омурташкото село Обител. Той от години пиел само от изворната вода и се чувствал много добре. Негови близки също пиели само от тази вода.
За извора, който лекува очи също се носят легенди. Някои споделят, че познават хора, които си миели очите с водата и след време решавали някои проблеми със зрението. Никой от селото и от хората, които бяха около извора не можаха да обяснят каква е силата на водата. За тях е повече от мистерия как водата помага. Те мислят, че изворът трябва официално да се обяви за лековит, защото хиляди са намерили изцеление, докато използват водата.